Businessul se teme să raporteze abuzul și corupția: inspectorii ne vor sancționa și mai drastic

  • 5 nov. 2018, 12:14
  • 433

Oamenii de afaceri se arată nemulțumiți de abuzul inspectorilor care vin să le verifice businessul. Ei susțin că inițial e nevoie de controale consultative și informative.

Ba mai mult decât atât, e nevoie și de o lege a prevenției, care să ușureze activitatea oamenilor de afaceri, susțin oamenii de afaceri care au participat la masa rotundă de la Drochia, organizată de Camera de Comerț si Industrie filiala Soroca.

„Nu înțelegem care este scopul analizei post-fiscale, de regulă inspectorii fiscali stau cu lunile și blochează activitatea companiilor. Noi oamenii de afaceri nu cunoaștem care sunt drepturile când vine un inspector cu controlul și care sunt drepturile inspectorilor. Inspectorii au planuri de raportat, de aceea ei întocmesc procese-verbale și pun amenzi, chiar și minime, la orice control. Când vine inspectorul la control te întreabă „cum procedăm omenește sau neomenește”, susțin oamenii de afaceri.

Aceștia au spus că ei de dețin companii mici, având un director și un contabil și nu reușesc să cunoască și să înțeleagă toate legile care se adoptă și se modifică. Problema personalului în întreprinderi, cei aflați la vârsta de pensionare au experiență, dar nu cunosc instrumentele și tehnologiile moderne, cei tineri le cunosc, dar nu au experiență.

Potrivit unui comunicat al IDIS „Viitorul” o problemă cu care se confruntă oamenii de afaceri este educația duală – slab dezvoltată. „Nu poți pregăti specialiști dacă studiezi tehnica din perioada sovietică. La o tehnică modernă e nevoie de inginer. Agentul economic cheltuie bani și timp pentru instruirea unui tânăr stagiar, iar acesta pleacă peste o perioadă cu tot cu cunoștințe”.

În concluzie, businessul a spus că tinerii antreprenori își deschid afaceri, dar nu cunosc procesele afacerii, mai ales în sectoare specifice ca agricultura, industria. Au puține cunoștințe de contabilitate, legislație, iar peste o perioadă scurtă de timp își închid afacerile.

Iar pentru a exclude abuzul inspectorilor, fiecare instituție de control trebuie să aibă o subdiviziune care să se ocupe de prevenirea încălcărilor de către agenții economici.

Masa rotundă a fost organizată de către IDIS „Viitorul”, în cadrul Agendei Naționale de Business (ANB), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie și cu sprijinul CIPE (Center for International Private Enterprise).