Bunurile materiale, pentru unii, sunt mai importante decât viața

  • 13 mar. 2019, 11:32
  • 1 558

Moldovenii par să aibă mai multă grijă de mașinile per­sonale, de locuință, de tere­nul agricol decât de sănătate. Asta ar fi dacă am lua în calcul datele statistice ale unor com­panii de asigurări din Republi­ca Moldova.

Potrivit lor, cel mai mult, mol­doveni își cumpără asigurări auto, este vorba de cele obligatorii RCA și Cartea Verde, dar și private, gen CASCO, și doar o parte mică ape­lează la companiile care fac asi­gurări de sănătate.

„Asigurarea automobilelor le depășește pe toate celelalte. E vorba de RCA și CASCO, urma­te de casă, sănătate, asigurări în agricultură etc. Și cum avem tot mai multe mașini în țară, vă dați bine seama că se mărește și nu­mărul de asigurări. În tendință de creștere sunt asigurările private ale mașinilor, fiind vorba de asi­gurarea CASCO. Șoferilor le este frică de accidente, de deteriora­rea automobilului, de furt etc. Pentru fiecare contract în parte se stabilește și cauzele pentru care se asigură”, ne spune Eugen Bul­garu, reprezentant al unei com­panii de asigurări din Republica Moldova.

Dacă e să ne referim la cifre și profit, potrivit datelor Comisi­ei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), în 2017, asigurările auto RCA și Cartea Verde realizate prin sistemul de intermediere, fiind vorba de brokeri de asigurare, au fost de 31,76% sau 213,8 milioa­ne de lei. Piața asigurărilor obli­gatorii de răspundere civilă auto internă și externă a reprezentat 50%  sau 673,2 milioane de lei din totalul subscrierilor din asigurări generale realizate de companiile de asigurări. 

Siliți să își asigure locuința

După automobile, moldovenii își asigură bunurile, fie că e vorba de locuință, oficii sau alte imobi­le care pot fi afectate de incendii sau alte calamități.

„Și aici tendința este curioasă.Cei mai muți dintre cetățenii care vin să încheie un astfel de contract, mă refer la asigurarea locuinței, este că au contractat un credit, au pus în gaj locuința și sunt obligați de compania de creditare să asigure locuința. Foarte puțini avem dintre cei care vin nesiliți de nimeni să-și asigu­re bunul imobil”, ne mai spune Eugen Bulgaru.

Sănătatea, mai puțin prețuită

Asigurarea medicală faculta­tivă pare să fie cam pe la coada clasamentului asigurărilor. „Puţini sunt cei care vin să își asigure fa­cultativ sănătatea. O fac în special persoanele care sunt supuse ris­cului de îmbolnăviri sau acciden­tări la locul de muncă. Dacă e să ne referim la asigurările de viață, din totalul de 100% al asigură­rilor generale, acesteia îi revin cam șapte la sută. De asemenea, moldovenii mai încheie contracte de asigurare a creditelor, de pro­tecţie judiciară, de accidente sau de pierderi financiare”, ne-a mai spus brokerul de asigurare.

Costul asigurărilor

Pentru asigurarea anuală obli­gatorie RCA a autovehiculului, un moldovean ajunge să plătească, în medie, 700 de lei, iar prețul pentru polița facultativă CASCO ar ajunge la 6.000 de lei pe an, în funcție de vechimea automo­bilului.

Pentru asigurarea locuintei, costul ajunge la 1.300 de lei, iar dacă la aceasta se mai adaugă și o clauză de protejare a bunuri­lor din casă, care este de 250 de lei, prețul ar fi de peste 1500 de lei.

Cât privește asigurarea de viață, protejarea acesteia ar cos­ta minim 5.000 de lei pe an, re­spectiv, peste 7500 de lei pentru asigurarea facultativă de sănătate și o asigurare de călătorie în stră­inătate (pe o săptămână) – peste 100 de lei.

Dacă ar fi să le însumăm pe toate, prețul unui pachet optim ar ajunge la 20 de mii de lei pentru un an.