Bolile din cauza cărora ne simţim mereu obosiţi

  • 3 feb. 2020, 11:13
  • 2 064
  • 1

În orice moment, cinci din zece oameni se simt obosiți. Oboseala poate fi semn că nu dormiți suficient sau că mîncați prea multe dulciuri care au ca efect fluctuațiile de energie. 

Dacă vă odihniți suficient și mîncați echilibrat, dar sînteți veșnic adormit, e cazul să vă faceți investigații. Oboseala poate ascunde de la anemii, boli de somn, cardiovasculare, tiroidiene, pînă la infecții urinare, alergii și depresii. 

1. Apnee de somn Dacă dormiți destul, dar vă simțiți obosit, e posibil să suferiți de apnee. “Respirația se oprește la intervale regulate în timp ce vă odihniți, ceea ce vă trezește pe moment și vă fragmentează somnul. Sforăitul, somnolența diurnă excesivă (în timpul meselor, conversațiilor sau șofatului) sînt principalele simptome”, explică dr. Emilia Ciomu, specialist în somnologie. 

2. Anemie Anemia este principala cauză de oboseală la femei, pentru că în timpul menstruației ele pierd cantități mari de fier. Mineralul ajută la sinteza de globule roșii care transportă oxigenul din sînge în țesuturi și organe. O cantitate prea mică de fier înseamnă automat o oxigenare deficitară a țesuturilor, deci oboseală și paloare. sînt indicate suplimente cu fier, dar și alimente bogate în acest mineral: carne, ficat, crustacee, mazăre și cereale îmbogățite cu fier. 

3. Diabet În cazul diabeticilor, cantități mari de zahăr rămîn în sînge în loc să meargă în celule, unde să fie convertite în energie. Ca atare, organismul rămîne fără energie. Tratamentul diabetului include, pe lîngă medicamentele care reglează nivelul glicemiei, schimbarea stilului de viață (reducerea grăsimilor și a glucidelor) și exerciții fizice moderate. 

4. Hipotiroidie Glanda tiroidă, situată la baza gîtului, reglează metabolismul și viteza cu care corpul convertește nutrienții din alimente în energie. Atunci cînd glanda este mai puțin activă (hipoactivă) și metabolismul funcționează prea lent, începe să se resimtă oboseala și luați în greutate. 

5. Boli de inimă Dacă resimțiți stare de slăbiciune în timp ce vă desfășurați activitățile fizice obișnuite, este posibil să suferiți de boli de inimă, cum ar fi cardiopatia ischemică, o boală a mușchiului inimii. “Pereții acesteia se subțiază, mai ales cei din ventriculul stîng, principala cameră de pompare a sîngelui. Drept rezultat, inima nu mai irigă bine organismul cu sînge. Tratamentul potrivit și schimbările stilului de viață pot ține afecțiunea sub control”, spune conf. dr. Florin Mitu, medic cardiolog. 

6. Tensiune mică Cele mai frecvente simptome ale hipotensiunii sînt oboseala, amețelile, tulburările de echilibru, transpirațiile, senzația de leșin sau chiar leșinul. “De regulă, tensiunea scade în caz de deshidratare, boli cardiace sau pe sistem nervos”, subliniază cardiologul. 

7. Infecții urinare Infecțiile urinare nu au întotdeauna simptome clare, usturimi și senzație de arsură, însă pot epuiza organismul. 

8. Alergii alimentare Dacă resimțiți oboseală mai ales după masă, puteți suferi de o alergie mai ușoară, care nu provoacă urticarie sau alte reacții alergice. 9. Deshidratarea Oboseala poate fi primul semn că v-ați deshidratat. 

10. Depresia Se resimte și fizic, prin oboseală, letargie, dureri de cap și lipsa apetitului.