Banca Națională caută de cinci luni specialiști în combaterea spălării banilor, însă fără succes

  • 21 feb. 2017, 14:21
  • 2 008
  • 4

Banca Națională caută de mai multe luni specialiști în combaterea spălării banilor, însă deocamdată fără succes. Se întâmplă din cauza lipsei specialiștilor pe piața muncii din Republica Moldova, ceea ce îngreunează lucrul BNM, susține instituția.

Potrivit informațiilor oferite de Banca Națională la solicitarea Bani.md, încă din luna septembrie 2016, BNM scoate la concurs două funcții vacante în Direcția combaterea spălării banilor și finanțării terorismului: o poziție de expert principal pe perioadă determinată, iar alta de economist coordonator. Între timp, anunțurile de angajare au fost publicate în mod repetat nu doar pe pagina web a Băncii Naționale, ci și pe rețelele sociale și de socializare. Recent, a expirat ultimul anunț de recrutare.

Din luna septembrie și până în prezent, au fost depuse 9 dosare de angajare – 3 în septembrie, iar restul în ianuarie 2017. În luna septembrie la concurs s-a prezentat doar un candidat. Cât despre concursul anunțat în ianuarie, dosarele se află în proces de examinare. Acestea nu sunt singurele posturi vacante scoase la concurs de către BNM.

În prezent, există 45 de posturi vacante pe perioadă nedeterminată, dintre care pentru 7 poziții a expirat perioada de depunere a dosarelor. Cele mai multe funcții scoase la concurs sunt de execuție și sunt din domeniile auditul tehnologiilor informaționale; managementul continuității activității și securității informației, strategie și organizare; tehnologii informaționale; politica monetară și cercetări; sisteme de plăți; reglementare prudențială; supraveghere bancară; raportări și statistică; operațiuni cu numerar.

Salariul propus variază între 4 500 de lei pentru începători și se dublează în cazul persoanelor cu experiență.

Pentru a accede în funcțiile vacante, candidații trebuie să aibă studii superioare în economie cu media generală 8 sau mai mare, experiență de cel puțin 1 an în domeniul financiar-bancar (obligatorie) pentru functiile superioare de executie (expert/economist principal), să aibă cunoștințe despre cadrul de supraveghere bancară din R. Moldova, să posede abilități de analiză și sinteză pornind de la un volum semnificativ de date și informații, să cunoască limbile română și engleză la nivel avansat și altele, relevă Banca Națională a Moldovei.