Avantajele unui comerţ liber cu China. "Ţara noastră ar putea beneficia de mai multe investiţii"

  • 14 iun. 2017, 13:00
  • 721

Un Acord de Liber Schimb cu China ar deschide o piață de peste 1,4 miliarde de consumatori pentru produsele autohtone. Avantajele acestui document au fost prezentate astăzi la Ministerul Economiei. Ministrul de resort, Octavian Calmîc, a menționat că prin implementarea acestui acord, țara noastră ar putea beneficia de mai multe investiții.

"Încercăm să extindem multitudinea de acorduri de comerț liber, să mergem pe alte dimensiuni, pe alte piețe. Interesul deosebit ar fi să utilizăm aceste oportunități în atragere de investiții și eu cred că aceste acorduri trebuie să fie văzute într-un spectru mai larg, prin prisma oportunităților investiționale.", a afirmat Ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

Experții străini au menționat că în ultimii ani a crescut exportul produselor moldovenești pe piața chineză.

"Printre cele mai importante produse importate din Moldova sunt vinul și miezul de nucă. În anul 2000, China nu importa aproape deloc vin din Moldova, însă acum, șapte la sută din importurile globale de vin sunt făcute de China.", a declarat Andreas Lendle, consultant GIZ.

În același timp, autoritățile de la Chișinău vor să promoveze cultura noastră în China prin organizarea expozițiilor de vin.

Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut, țara noastră a exportat în China mărfuri în valoare de peste 14 milioane de dolari, cu 6 milioane mai mult decât în 2015.