Apărarea drepturilor membrilor de sindicat, primordială în activitatea FSCRE

  • 28 ian. 2019, 11:32
  • 531

Consiliul General al Federaţiei Sin­dicatelor Lucrătorilor din Indus­tria Chimică şi Resurse Energetice (FSCRE) s-a întrunit recent în prima şedinţă din anul curent. Membrii consiliului au examinat executarea planului de activitate al federaţiei în anul 2018 şi au aprobat sarcinile trasate de organizaţie pentru anul 2019.

Margareta Strestian, preşedinta FSCRE, a menţionat, în cadrul şedinţei, că în anul curent specialiştii din federaţie vor conti­nua să se deplaseze la locurile de muncă ale salariaţilor care activează la întreprin­derile din ramură. Ei vor examina condiţiile de muncă, se vor implica în soluţionarea conflictelor colective şi a litigiilor individu­ale, vor evalua riscurile care există la între­prinderi şi vor cerceta eventuale accidente de muncă.

Totodată, pe parcursul anului 2019, FSCRE va organiza şi desfăşura semina­re pentru instruirea membrilor Consiliului General, ai Biroului Executiv, Comisiei de cenzori, Comisiei de Femei şi celei de Tine­ret din cadrul federaţiei, pentru instruirea preşedinţilor şi a membrilor comitetelor sindicale, membrilor comitetelor pentru securitate şi sănătate în muncă, activului sindical.

Specialiştii aparatului federaţiei, în co­mun cu angajaţii laboratorului controlului situațiilor de risc al CNSM, vor măsura fac­torii de risc la locurile de muncă ale anga­jaţilor din ramură. Pe parcursul anului, ei vor elabora un ghid pentru activitatea li­derului organizaţiei sindicale primare. Pen­tru luna mai este planificată desfăşurarea Forumului Comisiei de Femei, iar pentru octombrie – Forumul Comisiei de Tineret a FSCRE. Comisia ramurală pentru consultări şi negocieri colective va examina periodic îndeplinirea prevederilor Convenţiei coleti­ve la nivel de branşă.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Consiliul Ge­neral al federaţiei a aprobat lista întreprin­derilor care vor fi vizitate în anul curent de specialişti ai Inspectoratului Muncii al Sindi­catelor. Astfel, în anul curent, inspectoratul va efectua vizite de lucru la societăţile cu răspundere limitată „Ialoveni-gaz”, „Gaga­uz-gaz”, „Taraclia-gaz”, „Ungheni-gaz”, „Edi­neţ-gaz”, „Cimişlia-gaz”, „Orhei-gaz”, „Ca­hul-gaz”, „Ştefan Vodă-gaz”, „Floreşti-gaz”.

Membrii Consilului General al FSCRE a aprobat în cadrul aceleiaşi şedinţe Regula­mentul Comisiei de Femei al federaţiei.

După încheierea şedinţei Consiliului Ge­neral al federaţiei, lideri ai organizaţiilor sindicale primare din domeniu au partici­pat la un seminar cu tema „Organizarea şi funcţionarea legală a Comitetului pentru securitate şi sănătate în muncă”.

Securitatea şi sănătatea  în muncă, indicatori care denotă seriozitatea angajatorilor, dar și a salariaților.

Elena Carchilan, şefa Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, a vorbit despre le­gislaţia şi actele normative privind securi­tatea şi sănătatea în muncă, cum trebuie să se desfăşoare activităţile de protecţie a lucrătorilor la locul de lucru şi cele de pre­venire a riscurilor profesionale. Participanţii la seminar au fost familiarizaţi cu drepturi­le lucrătorilor şi cu obligaţiile angajatorilor privind asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă.