Agricultorii din Moldova, sub lupa experților de la Rosselhoznadzor

  • 12 aug. 2019, 15:01
  • 417

Producătorii de fructe și legume care intenționează să exporte marfă în Rusia vor fi verificați de un grup de experți de la Rosselhoznadzor. Reprezentanții instituției rusești au început, luni, o vizită de lucru în țara noastră. Declarația a fost făcută de consilierul președintelui Moldovei în domeniul agroindustrial și în domeniul administrației publice Ion Perju.

„La solicitarea președintelui Moldovei, 11 inspectori fitosanitari au fost delegați în ţara noastră de Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară (Rosselhoznadzor). Scopul principal al vizitei inspectorilor Rosselhoznadzor este de a testa capacitățile de producție și export ale producătorilor autohtoni de fructe și legume care intenționează să exporte pe piața rusă. Astfel, companiile producătoare de fructe și legume, care dispun de infrastructura de producție și logistică necesară pentru a-și furniza produsele, vor fi inspectate”, a declarat Pergu pe pagina sa de Facebook.

Se preconizează ca lista companiilor moldovenești care au dreptul să furnizeze fructe din Moldova în Rusia să fie actualizată în curând în mod semnificativ, excluzând din ea intermediarii care nu dețin livezi și nu au infrastructură post-recoltare, frigidere și linii de sortare moderne.

Perju a precizat că de la 01 ianuarie curent  Federația Rusă a eliminat taxele vamale pentru 5 categorii de produse, inclusiv pentru fructe, legume, produsele conservate și vinicole.