Agenția Proprietăți Publice ar putea avea aproape de 3 ori mai mulți angajați și subdiviziuni teritoriale

  • 10 dec. 2018, 11:55
  • 485

Agenția Proprietăți Publice (APP) ar putea să-și majoreze efectivul limită de la 52 de unități de personal la 145 de unități. De asemenea, urmează să fie majorat și numărul de directori generali adjuncți ai instituției, de la doi la trei. Modificările se regăsesc într-un proiect propus pentru consultări publice.

Autoritățile spun că cheltuielile bugetare necesare pentru majorarea numărului de angajați se estimează la circa 11,1 milioane de lei. Acești bani sunt deja planificați în Bugetul de stat pentru anul viitor.

Totodată, din Hotărârea Guvernului cu privire la organizarea şi funcţionarea Agenţiei Proprietății Publice se propune abrogarea prevederii că Guvernul va propune candidatura pentru numirea în funcţia de conducător al întreprinderii de stat sau societății comerciale cu capital public sau majoritar public, cu un efectiv de personal mai mare de 100 de unități sau o cifră de afaceri medie anuală pe ultimii 3 ani de minimum 20 milioane de lei.

În schimb, pentru soluționarea promită a problemelor în teritoriu, autoritățile propune crearea Secțiilor regionale proprietate publică Nord și Sud.

De asemenea, modificări urmează să fie făcute și la descrierea misiunii Agenției. Conform documentului, APP va asigura implementarea politicilor statului în domeniul consolidării, protecției şi valorificării proprietății publice, precum și va exercita, în numele Guvernului, funcția de fondator al întreprinderilor de stat şi de deținător de acțiuni (părți sociale) în societățile comerciale cu capital integral sau majoritar public, asigurând un mecanism de administrare corporativă eficient, în modul stabilit şi în limitele competențelor atribuite de cadrul normativ.

Domeniile în care Agenția Proprietăți Publice își va realiza funcțiile stabilite sunt:

  • administrarea  proprietății  publice, inclusiv a terenurilor şi bunurilor proprietate publică a statului;
  • delimitarea, consolidarea şi evidența proprietății publice;
  • monitorizarea eficienței şi a modului de utilizare a proprietății publice;
  • deetatizarea bunurilor proprietate publică a statului şi monitorizarea post-privatizare;
  • realizarea parteneriatelor public-private și a concesiunilor;
  • administrarea corporativă a întreprinderilor de stat şi a societăților comerciale cu capital public de stat;
  • asigurarea drepturilor şi intereselor patrimoniale ale statului.

Menționăm că, conform decizie Guvernului, Agenția va exercita funcția de fondator în 145 de întreprinderi de stat și a drepturilor de acționar în 72 de societăți pe acțiuni din diferite sectoare ale economiei naționale (energetică, transporturi, construcții/proiectare, agricultură și industrie alimentară, vinificație, cultură și educație). Aceste competențe erau exercitate anterior de către ministere și alte autorități administrative central, conform domeniilor de competență.