Afaceri de succes: Moldoveanca care crește legume ecologice, după ce nepoțelul a devenit alergic la produsele de la piață

  • 6 iul. 2017, 12:01
  • 8 661
  • 16

Sunt oameni care prin exemplul lor te inspiră. Nu este vorba despre  vedete sau persoane publice cunoscute, ci despre oameni simpli, care își iubesc meseria și care nu vor să renunțe ușor la ceea ce le place să facă zi de zi.

Una dintre antreprenoarele de success din Republica Moldova este Maria Darii, proprietara unei gospodării țărănești din satul Chetrosu, raionul Drochia. Povestea ei a fost relatată de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. În pofida greutăților care îi macină în general pe agricultori, femeia reușește să crească legume ecologice și să-și facă planuri de viitor.

Inițierea propriei afaceri în agricultură a fost o soluție pentru redresarea bugetului familial și pentru realizarea viselor. „Am muncit în câmp de mică și mi-a plăcut ceea ce vedeam drept rezultat al muncii – roadele adunate”, spune Maria Darii.

După desființarea colhozurilor și împărțirea pământurilor, agronomul experimentat Maria Darii a obținut șansa să nu mai lucreze pentru alții, ci pentru propria familie. A pornit de la cotele ei și ale soțului care le-au revenit după privatizare, în total 2 ha, după care, pe parcursul anilor, a mai procurat terenuri. În prezent dispune de 23 ha proprii și 15 ha arendate, cu perspectiva de a fi cumpărate.

În anul 2007-2008 a început construcția serelor amplasate, la moment, pe o suprafață de 10 ha, unde cresc castraveți, roșii și ardei.

Pe restul suprafeței de pământ, antreprenoarea cultivă ceapă, grâu, soia, porumb și floarea soarelui. Anul 2007 a fost cel mai generos, dat fiind faptul că producători erau încă puțini, iar consumatori mulți.

Totul, dintr-o întâmplare

Printr-o întâmplare, nepotul devenise alergic la legumele cumpărate la piață, astfel, Maria Darii a decis să cultive doar produse ecologice. „Am decis să începem un mod sănătos de viață. Din 2016 suntem certificați în creșterea legumelor ecologice, din 2013 în conversie. Am renunțat la pesticide și ierbicide, folosim doar piatră vânătă, var și fungicide admise pentru produse ecologice. De asemenea, cumpărăm doar îngrășăminte organice de la fermele din zonă. Creșterea legumelor ecologice este importantă pentru sănătatea noastră și a generației care vine. Este o cerință solicitată de UE”, explică Maria Darii.

Marfa este realizată conform contractelor încheiate cu primăriile de pe teritoriul raionului Drochia, Râșcani și astfel asigură cu legume - cartofi, varză, sfeclă roșie, ceapă, morcov - grădinițele și școlile din localități. Responsabilitatea asumată o determină să folosească îngrășăminte naturale, care sunt sănătoase și mai puțin costisitoare.

Maria se descurcă cu forțele proprii, iar în fiecare an beneficiază și de subvenții oferite de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, la procurarea sistemelor de irigare, construcția și renovarea serelor, compensarea dobânzilor achitate în urma accesării creditelor.

Pentru viitor, dna are mai multe planuri de extindere a jumătate de ha de sere, deschiderea unei mini-ferme de păsări ecologice: găini și curcani. Antreprenoarea vrea să ofere o alimentație sănătoasă atât familiei sale, cât și cumpărătorilor.

”Aș sugera doamnelor care vor să se lanseze în afaceri în agricultură să testeze întâi ideea pe care vor s-o implementeze. Pot începe cu o seră mică. Trebuie să vezi dacă îți place îndeajuns ceea ce vrei să practici. E foarte bine când familia te ajută și te susține. Și dacă ai răbdare și suficientă ambiție, reușești! Nu în ultimul rând, trebuie să fii și optimist, dacă într-un an roadele nu sunt pe măsura așteptărilor.”

”E păcat ca așa pământuri să nu fie lucrate și e regretabil că generațiile tinere pleacă din țară. Suntem o țară agrară și este bine să cultivăm legumele pe soluri fără nitrați. Pământurile noastre sunt aur” spune dna Maria Darii.