A trăi bine - filosofie sau știință?

  • 29 sept. 2017, 14:41
  • 693

Cum îți satisfaci și cum îți cultivi nevoile de apartenenţă, încredere, comuniune, iubire, reciprocitate, siguranţă, cămin, prezenţă, autenticitate, mulţumire în viața personală și la muncă? 

„Sănătatea reprezintă o stare pe deplin favorabilă atât fizic și psihic, cât și social, nu doar absența bolilor sau a infirmităților.” Plecând de la definiția propusă de Organizația Mondială a Sănătății, psihoterapeutul Marius Dumitrenco, Psihoterapeut şi Facilitator SmartExperience, spune că trei mari factori influențează calitatea vieții individului: sănătatea fizică, mentală și mediul social.

Conform datelor publicate în World Happiness Report 2017, România se află pe locul 58 într-un studiu aplicat pe un număr de 155 de țări. „Nu știu dacă este o poziție bună sau rea”, comentează psihoterapeutul, „deoarece fericirea este un concept care se aplică atât individului, cât și grupului.”
Studiile actuale de psihologie pozitivă afirmă că fericirea noastră depinde în proporție de 50% de factorii genetici, 10% de circumstanțele de zi cu zi și 40% de activitățile intenționale, adică de ceea ce alegem să facem. „Influența eredității asupra vieții psihice, implicit a fericirii, reprezintă un subiect aflat încă în dezbatere în lumea științifică. Pozițiile asupra acestei probleme variază, dar există un numitor comun.

Ereditatea este importantă, dar nu determinantă. Aceasta înseamnă că starea de fericire poate să fie atinsă, virtual, de oricare dintre noi. Chiar dacă acceptăm o influență a factorului genetic de până la 50%, fericirea rămâne o opțiune personală. Depinde de modul în care alegem să ne raportăm la mediul nostru, la relațiile noastre, la viață.”

Omul în căutarea sensului

Trainerul crede în capacitatea noastră ca oameni de a găsi sens chiar și în cele mai potrivnice situații și de a transforma adversitatea într-o sursă de dezvoltare și împlinire. „Aș vrea să amintesc ceea ce spunea Viktor Frankl cu privire la acest subiect: «Omului îi poate fi luat totul, dar nu și ultima dintre libertățile umane: aceea de a-și alege atitudinea într-un anumit set de circumstanțe, de a-și alege propriul fel de a fi».”

Modul în care ne raportăm la circumstanțele mai puțin plăcute ale vieții în general, va influența modul în care vom integra orice experiență potrivnică. „Transformarea unei situații adverse se face prin observarea acesteia, acceptarea ei, renunțarea la etichetarea ei ca fiind bună sau rea și alegerea unui mod de acțiune.”

Felul în care facem alegeri determină și reacția noastră la factorii de stres. „Stresul nu este dușmanul nimănui, el este chiar benefic în multe circumstanțe. Ceea ce diferă este atitudinea noastră față de stres.”
Cel mai mare dușman al fericirii este „modul de acțiune pe pilot automat”. Prin „pilot automat”, psihoterapeutul înțelege toate alegerile făcute în virtutea unor comportamente și deprinderi puternic înrădăcinate, alegeri care au avut sens cândva, dar care acum nu mai produc rezultate benefice. „Pilotul automat este un alt nume pentru expresiile de genul: știu că nu este bine, dar așa sunt eu!”
Principala calitate care îi ajută pe oameni să dezvolte un proiect de viață coerent este perseverența. „Orice proiect presupune, în primul rând, timp. Cei care au tendința să caute scurtături, să evite neplăcerile și disconfortul au șanse mai mari de eșec. Cei care pot să păstreze direcția, în ciuda momentelor mai puțin favorabile, sunt cei care reușesc.”

„Ceea ce alegem să fim va influenţa tot ceea ce facem”

Căutarea sensului vieții este o constantă a omenirii, apreciază Marius Dumitrenco, fie că vorbim de artă, religie, filosofie, terapie etc. Fără să propună o ierarhie, psihoterapeutul spune că ne putem atinge scopul în viață, dacă:
- sutem curioși, dispuși să încercăm noi moduri de rezolvare a unor probleme vechi;
- suntem dispuși să ne asumăm riscul de a greși;
- amânăm o recompensă imediată pentru o recompensă mai mare pe care o vom primi mai târziu;
- nu ne considerăm posesori ai adevărurilor ultime;
- suntem dedicați explorării continue și considerăm că învățarea nu se termină niciodată;
- respectul acordat celorlalți este obligatoriu;
- acceptăm responsabilitatea acțiunilor noastre.

O tehnică unanim acceptată de toate școlile de gândire, prin care înveți să recunoști modul de «pilot automat» și să rescrii scenariul propriei experiențe subiective este meditația. De aceea, Marius Dumitrenco recomandă tehnicile de mindfulness. „Pentru a practica mindfulness nu ai nevoie de echipament special sau de cunoștințe specifice. Tot ceea ce îți trebuie ai deja, și anume ai nevoie de tine. Mindfulness-ul te va învăța să te redescoperi și îți va oferi tehnicile prin care să faci alegeri diferite.”