A cumpărat prima linie de sortare a căpșunilor din țara noastră

  • 19 iun. 2019, 16:14
  • 1 141

A cumparat o linie de sortare a capsunilor, prima din tara noastra, si a reusit sa-si duca marfa in strainatate. Vorbim despre Dumitru Plamadeala, care impreuna cu alti 4 agricultori, a castigat un proiect finantat de USAID. Noile tehnologii ii permit sa obtina fructe de calitate, fapt care a sporit vanzarile.

Dumitru este unul dintre proprietarii celor 40 de hectare de capsuni, din Blindesti, Ungheni. L-am gasit astazi impreuna cu zeci de muncitori care strangeau ultima roada din acest an. Ziua lor a inceput dis-de-dimineata, pe camp. 

Ca pe mesele oamenilor sa ajunga cele mai coapte si frumoase capsuni, muncitorii tin cont de mai multe reguli. 

„Le strangem asa atent sa nu le strivim, lasam si codita ca sa se pastreze mai mult, le alegem dupa marime culoare.”

Pentru ca e mult de lucru, Dumitru a angajat peste 50 de oameni. Printre ei era si Eugenia Baxan. La cei 65 de ani, femeia care a muncit toata viata in colhozuri, spune ca este nevoita sa lucreze in soare toata ziua, din cauza pensiei mici. 

Eugenia BAXAN, MUNCITOR: „Ne aduce cu masina de la Falesti, imi pare bine ca am de lucru si pot sa fac un ban.”

Drumul fructelor continua in depozite. Dumitru si cei patru colegi ai lui care au pornit afacerea sunt primii agricultori din Moldova care detin o linie de sortare a capsunilor. 

Catalin GORIA, REPORTER PROTV: „Aici, are loc sortarea, ambalarea si etichetarea fructelor. Acestea sunt aduse din camp in lazi, apoi sunt puse in caserole. Muncitorii verifica fiecare capsuna, iar cele stricate sunt aruncate. In cele din urma, se pune capacul si eticheta. Cand totul este gata, fructele ajung in frigidere, la temperaturi nu mai mari de 2 grade.”

Noile tehnologii au simplificat munca angajatilor. 

Linia de sortare a fost cumparata cu 700 de mii de lei, bani oferiti de USAID. 

Donatiile sunt facute de USAID, cu scopul de a spori calitatea produselor si a majora volumul de export la un pret mai bun.