9 sfaturi pentru interviul de angajare

  • 9 dec. 2018, 14:09
  • 1 460

1. Ce sfaturi dati unui candidat care se prezinta la un interviu de angajare?

Prezenta la un interviu de angajare trebuie tratata cu maxima seriozitate si responsabilitate de catre candidati, cu atat mai mult cu cat orice aspect conteaza. Concurenta pe piata muncii este acerba in momentul de fata, ca atare, un angajator va analiza toate aspectele modului de prezentare al unui candidat: de la remiterea unui CV complet, corect intocmit si care sa reflecte intru totul realitatea, la punctualitatea prezentei la intalnire, la tinuta (business sau cel putin casual office), comportament si skills-uri de prezentare. 

2. Ce trebuie sa faca /cum sa se comporte intervievatul astfel incat sa fie angajat? 

Reteta ideala pentru angajare nu exista, insa exista cateva lucruri de care trebuie sa tinem cont si care, chiar daca nu ne vor garanta angajarea, cu siguranta ne vor ajuta sa lasam o impresie placuta angajatorului. Comportamentul trebuie sa fie natural in primul rand (nu ne ajuta cu nimic sa ne fortam sa fim altfel decat suntem in realitate pentru ca “teatrul” acesta nu poate dura la nesfarsit). Trebuie sa fim receptivi si sa ascultam cu atentie intervievatorul astfel incat sa stim ce anume sa punctam din intreaga noastra experienta. Este indicat sa ne informam inainte de a ne prezenta la un interviu pentru ca astfel dovedim interes si putem avea puncte comune de discutie cu angajatorul. Nu trebuie sa ne sfiim sa punem intrebari! Este important sa avem un dialog si sa detinem astfel cat mai multe informatii pentru a putea lua o decizie pertinenta. 

3. Greseli de neiertat la interviu – Cateva lucruri pe care nu trebuie sa le faca?

Si in acest caz lista este destul de mare si este dificil sa facem un clasament al celor mai mari greseli pentru ca, pentru fiecare dintre noi, conteaza ceva anume! Insa, putem enunta cateva dintre cele mai frecvente erori:

  • Prezenta neingrijita la un interviu. Aspectul va deranja intervievatorul care va considera ca acel candidat nu acorda suficient interes job-ului.
  • Lipsa de punctualitate! In cel mai rau caz, va sfatuiesc sa anuntati ca este posibil sa intarziati 5-10 minute.
  • Criticarea fostului angajator! Va crea impresia ca si despre actualul angajator veti vorbi la fel cand vei parasi compania!
  • Lipsa de interes si aroganta!
  • Lipsa obiectivelor si a scopurilor si imposibilitatea de a enunta realizarile profesionale
  • Accentul exagerat pe aspectul financiar si corelarea acestuia cu criterii care nu tin de job: existent unor credite, limitele salariale practicate in piata, etc. Angajatorul vrea sa stie ce poti face tu si ce plus valoare aduci companiei, nu ce credite ai! Acestea pot denota chiar lipsa ta de organizare si preventie in organizarea vietii personale!
  • Indecizia! Nu te prezenta la un interviu daca nu esti decis inca de schimbarea pe care vrei sa o faci! “Testarea” pietei, doar pentru a vedea ce joburi mai sunt disponibile, fara un obiectiv clar, va frustra angajatorul (care isi pierde astfel timpul) si iti la elimina sansele viitoare de colaborare!

4. Care sunt cele mai dese motive pentru care un candidat este respins in urma unui interviu? (Top 5)

  • Cadidatul nu corespunde cu cerintele profesionale ale postului!
  • Candidatul nu se potriveste din punct de vedere al skills-urilor personale (de foarte mult ori acestea primeaza in fata expertizei profesionale)
  • Asteptari salariale exagerate sau care depasesc bugetul companiei
  • Atitudinea candidatului
  • Lipsa de seriozitate, interes si implicare!

5. Cum s-a schimbat interviul de angajare o data cu criza economica? Cu ce difera el azi fata de perioada de boom economic?

Interviurile de angajare sunt mult mai stricte, parcurg mai multe etape iar procesul decisional dureaza mai mult. Angajatorii vor sa fie siguri ca iau cea mai buna decizie si cu cele mai mici riscuri si prefera sa astepte mai mult dar sa fie convinsi ca au optat bine! 

6. Care este in prezent rata de respingere in urma unui interviu? – Care sunt explicatiile?

Depinde foarte mult despre pozitia deschisa! Nu sunt stabilite anumite procente in functie de domenii. Explicatiile sunt cele mentionate mai sus: necorespundere din punct de vedere personal si professional cu postul, lispa de interes, atitudine. 

7. Care este numarul maxim de interviuri pentru acelasi post, la aceeasi companie, prin care poate trece un candidat? 

In general, numarul interviurilor depinde de structura companiei si de procedurile acesteia. Daca discutam despre o societate care nu are department de HR si persoana de decizie este, de exemplu, GM-ul, dupa 2 interviuri decizia este luata. Daca ne raportam la o companie multinationala, cu multe proceduri si linii ierarhice, ajungem si la 5 interviuri pentru acelasi post. 

8. A crescut numarul de interviuri o data cu criza economica?

Da, am mentionat mai devreme ca rigurozitatea a crescut destul de mult si ca angajatorii prefera sa-si ia cat mai multe masuri de siguranta si sa treaca candidatii prin cat mai multe filtre inainte de a face angajarea. 

9. Alte sfaturi pentru candidatii care se prezinta la interviu?

Sa fie seriosi, responsabili, sa trateze procesul de recrutare cu aceeasi atentie pe toata durata lui, sa aiba initiativa, sa fie flexibili si adaptabili si sa inteleaga ca piata foartei de munca a suferit modificari si ca trebuie sa se adapteze noilor cerinte, fara a face insa rabat la calitate. 

© Corina Diaconu