7 lucruri pe care trebuie să le cunoști despre carieră când ești tânăr

  • 8 nov. 2016, 17:18
  • 1 076

Sunt lucruri pe care trebuie sa le inveti din greselile proprii si sunt altele pe care mai bine le inveti la timp din greselile altora.

Iata care sunt 7 lucruri pe care ar trebui sa le cunosti despre cariera pentru a evita ‘capcanele’ in care cei mai multi cad la varsta ta:

Nu amana cautarea pasiunii.

“Nu m-am decis inca ce as vrea sa fac”. Aceasta afirmatie este perfect valida si acceptabila la varsta ta, insa doar pentru ca nu ti-ai gasit “marea pasiune” nu inseamna ca nu ar trebui sa faci nimic. Important de retinut este faptul ca nu poti cunoaste un lucru cu adevarat decat in momentul in care il incerci.

Sunt multi cei care ajung sa regrete domeniul in care lucreaza si simt ca e prea tarziu sa se reapuce de o alta meserie. Nu astepta sa realizezi peste 15 ani ca un domeniu nu ti se potriveste. Incearca acum si profita de faptul ca ai energia si dorinta de a incerca ceva nou atunci cand lucrurile poate nu ies asa cum te-ai fi asteptat.

In plus, realitatea este ca nu poti spune ca esti cu adevarat pasionat de un anumit domeniu fara o interactiune directa cu meseria. Dincolo de o simpla stare afectiva, de un interes de suprafata, pasiunea inseamna defapt “inclinatie vie, insotita de placere pentru obiectul studiat sau pentru profesiunea exercitata”.

Acest lucru implica doua aspecte importante:

1. te pricepi la pasiunea pe care o ai;
2. ai avut ocazia sa lucrezi si ti-a facut atat de multa placere incat la sfarsitul zilei puteai sa nici nu fi platit.

Este important sa te pricepi la jobul pe care il ai pentru ca altfel, pe termen mediu si lung, o munca mediocra iti va crea o stare de insatisfactie profesioanala. Pe de alta parte, daca iti face cu adevarat placere si esti dispus sa-ti investesti toate resursele in aceasta pasiune ai toate sansele sa ajungi un profesionist in domeniul tau de interes.

Retine:

  • Poti spune ca esti pasionat de un domeniu doar atunci cand ai interactionat cu domeniul respectiv;
  • Nu este nicio problema daca nu ti-ai gasit inca pasiunea, pentru ca oricum aceasta o vei descoperi cu adevarat numai in momentul in care vei ajunge sa lucrezi. O persoana “pasionata”, de exemplu, de publicitate, nu este mai aproape decat tine de o cariera doar prin declaratia aceasta.

Fa tot posibilul sa obtii jobul pe care ti-l doresti.

Ai trecut peste primul pas in care ti-ai descoperit pasiunea sau cel putin un domeniu de interes? Atunci este timpul sa obtii jobul dorit.

Motivele pentru care iti iei un job sunt variate: ai nevoie de bani, doresti sa acumulezi experienta, simti ca nu mai vrei sa pierzi din timp etc. In functie de motiv exista si anumite pretentii. Astfel, daca ti-ai luat sau planuiesti sa-ti iei un job doar pentru ca ai nevoie de bani, nu pica in capcana de a-ti alege orice job. Cu cat vei amana mai mult cu atat iti va fi mai greu ulterior sa revii la pasiunea pe care o aveai.

Inainte de a accepta un job intreaba-te: “Acesta este un simplu job sau e inceputul unei cariere pe termen lung?”. Daca raspunsul este “un simplu job” atunci analizeaza in ce masura ar putea acest job sa te ajute in obtinerea carierei pe care o doresti.

Cautarea unui job poate deveni stresanta, iar uneori dureaza mai mult decat te-ai astepta. Astfel, devine uneori necesar sa faci anumite compromisuri, dar incearca in permanenta sa obtii avantaje de pe urma acestora. Jobul dorit vizeaza pe de-o parte domeniul pe care il doresti (marketing, vanzari, IT etc), iar pe de alta parte angajatorul (posibil sa-ti doresti sa lucrezi intr-o anumita companie sau industrie).

Astfel, un job de compromis poate insemna obtinerea unui job in industria/ compania dorita, dar nu pe pozitia dorita. Cea mai intalnita situatie este cea in care nici compania, nici domeniul nu este ceea ce iti doresti.

Accepta la nevoie astfel de compromisuri, insa incearca sa fii cat mai aproape de ceea ce te intereseaza. Daca iti doresti un job in publicitate, este mai bine sa accepti un job in brand management, decat un job in HR. Fa tot posibilul sa ramai intr-un domeniu interconectat. Pasii pe care trebuie sa-i parcurgi pentru a trece ulterior de la un domeniu la altul reprezinta un proces anevoios.

Retine:

  • Nu cauta sa ai parte de ‘simple joburi’ care nu vor conta in cariera pe care ti-o doresti, intrucat acestea te vor dezavantaja in viitor;
  • Daca esti pus in situatia de a accepta un job de compromis, cauta ca domeniul sa fie interconectat cu ceea ce iti doresti din punct de vedere profesional.

Profita din plin de avantajele varstei.

Esti inca la varsta in care angajatorii sunt dispusi sa investeasca in tine si sa ‘te invete meserie’. Acest lucru continua sa fie valabil pana in momentul in care ceilalti candidati care aplica pe aceleasi posturi ca tine au considerabil mai multa experienta.

Te-ai inscris intr-un ONG, ai participat la activitati extracuriculare sau poate ai rezultate academice deosebite? Acum este momentul in care trebuie sa profiti din plin de aceste reusite pentru ca mai tarziu nu vor mai conta foarte mult.

Vei avea de sacrificat anumite lucruri, dar pe termen lung va merita investitia. La varsta ta angajatorii nu au pretentii ridicate si pun pret mai degraba pe cat de implicat ai fost in activitati si pe soft skillurile pe care le poti dovedi.

Orice rezultat pe care il vei obtine acum va fi mult mai apreciat de catre angajator, intrucat fiecare rezultat obtinut te diferentiaza de ceilalti de varsta ta.

Fa networking pe cat posibil. Sau nu.

Poate unul dintre cele mai des intalnite sfaturi de cariera este acela de a face cat mai mult networking. Uita-te care sunt principalii influenceri din domeniul tau. Contacteaza-i pe LinkedIN, fa cunostinta cu ei in cadrul conferintelor, proiectelor. Si mai departe?

Doar pentru ca ai facut cunostinta cu ei sau ai schimbat 4-5 mailuri nu inseamna ca persoana respectiva are un motiv intemeiat pentru care sa te recomande. Da, incearca sa interactionezi cat mai mult cu acestia, dar principalul scop ar trebui sa fie acela de ‘a fura meserie’. Cauta oportunitati prin care le poti demonstra acestora abilitatile tale si le poti arata munca realizata.

Un simplu contact in plus pe LinkedIN nu te va aduce mai aproape de cariera dorita.

Este adevarat ca sunt cateva domenii in care este destul de greu de intrat. De exemplu, daca te pasioneaza comunicarea politica, fara sa cunosti specialisti din domeniu in principiu nici nu vei afla care sunt joburile disponibile. Acelasi lucru este valabil pentru cei cu specializari nisate.

Retine: networkingul te ajuta sa afli mai repede despre oportunitati, nu iti ofera un job.

Construieste-ti propriile proiecte.

“Cum sa-mi fac experienta daca nu am avut ocazia sa lucrez?” Raspunsul este simplu: porneste-ti propriile proiecte.

Este adevarat ca acest lucru nu va putea fi aplicat pentru orice job, dar orice proiect pe care il pornesti la aceasta varsta va dovedi faptul ca ai initiativa. Discuta cu persoanele din jurul tau. Nu este necesar sa realizezi tu un proiect de la zero. Sigur ai prieteni sau cunosti persoane care detin o mica afacere sau au un proiect personal si ar avea nevoie de ajutor.

Retine: Daca nu gasesti o oportunitate de a capata experienta atunci ti-o faci singur.

Calatoreste cat poti de mult.

Sunt o serie de lucruri pe care recruiterii le iau in considerare indiferent de domeniul pentru care vei aplica, iarexperienta internationala este un element important.

Dincolo de utilitatea pe care acest tip de experienta o va avea in CV-ul tau, astfel de oportunitati te vor ajuta mult in dezvoltarea personala.

Studiile de neurostiinte au constatat faptul ca studentii care petrec un timp la studii in strainatate devin mai creativi. Creativitatea lor devine direct proportionala cu gradul de adaptare pe care l-au avut la cultura locala.

Acest mic ‘truc’ a fost practicat foarte mult timp de catre scriitori care mergeau des in calatorii de documentare, intorcandu-se acasa mult mai productivi. Expunerea la nou conduce la modificari plastice ale creierului si stimuleaza invatarea.

Fie ca este vorba de o bursa Erasmus, de un schimb de experienta sau de o calatorie de placere, profita cat poti de sansele care se ivesc.

Invata sa-ti cuantifici experienta.

Pana la un anumit nivel trebuie sa capeti experienta, acest lucru insemnand ca trebuie sa inveti cum sa faci lucrurile. Nu face insa greseala sa te opresti aici. Invata in acelasi timp si cum sa-ti cuantifici munca.

Multi tineri au CV-urile la fel: aceleasi facultati, joburi asemanatoare, responsabilitati asemanatoare. Foarte rar insa acestia scriu despre rezultatele pe care le-au obtinut.

“Conceperea si implementarea strategiei de social media” nu spune nimic. Acest lucru poate insemna ca te-ai ocupat de postarea unui continut de slaba calitate pentru a obtine multe likeuri la postari. Poate insemna insa si faptul ca ai analizat care sunt cele mai potrivite retele sociale online, iar in 6 luni ai reusit sa cresti numarul vizitelor pe site cu 40%, iar numarul conversilor realizate din social media cu 23%.

Daca nu specifici valoarea muncii tale, presupunerea ar fi aceea ca rezultate nu au fost dezirabile. Poate au fost, dar faptul ca nu intelegi importanta lor si nu le mentionezi conduce la acelasi rezultat.

La sfarsitul zilei, indiferent de compania pentru care vei lucra, scopul final este acela de a maximiza profitul si de a minimiza costurile, iar acest scop nu poate fi evidentiat decat prin cifre.

In concluzie este important sa retii faptul ca o cariera de succes incepe de acum.

Primii pasi pe care trebuie sa-i faci sunt:

  • sa-ti identifici pasiunea;
  • sa obtii intodeauna jobul dorit sa un job conex;
  • sa constientizezi si sa profiti de avantajele varstei;
  • sa faci networking calitativ, nu cantitativ;
  • sa-ti construiesti propriile proiecte;
  • sa calatoresti cat mai mult;
  • sa inveti sa-ti cuantifici experienta.

Invata din greselile altora si construieste-ti inca de acum cariera dorita!