6 valori ce-ti determina profesia potrivita

  • 2 mar. 2017, 16:35
  • 2 455

Fiecare dintre noi are un set de valori care ne influenteaza deciziile si alegerile.

In functie de aceste valori ne alegem grupul de prieteni, ne implicam in diverse actiuni, avem diferite activitati.

Dar cum ne pot influenta valorile alegerile in plan profesional?

Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare, va invit sa aflati care sunt cele mai des intalnite valori care se regasesc in zona profesionala si care sunt cateva dintre job-urile care corespund fiecareia.

1. Autonomie

Daca esti o persoana careia ii place sa-si organizeze propria activitate si daca preferi  ca responsabilitatile tale sa fie independente de ale altor colegi, atunci autoritatea se numara printre  valorile tale.

De asemenea, avand aceasta valoare cel mai probabil, preferi ca activitatea pe care o desfasori sa implice un nivel scazut de supervizare din partea superiorilor.

Judecator; Medic; Account Manager; Scriitor.

2. Autoritate

Aceasta valoare este regasita in mediile profesionale cu ierarhii stricte. Daca iti place sa delegi sarcini si rsponsabilitati unui grup de oameni, autoritatea este una dintre valorile tale.

Profesor; Trainer; Bucatar Sef; Inginer Constructor.

3. Provocare

Iti place noutatea, esti o persoana creativa si deschisa catre schimbare? Nu-ti plac rutina si previzibilul? Atunci profesia care ti se potriveste implica provocare.

Arhitect; Web Designer; Psiholog; Actor.

4. Relatii sociale

Iti plac oamenii? Esti o persoana care dezvolta constant noi relatii interpersonale?

In acest caz relatiile sociale cu siguranta te vor motiva la locul de munca.

Specialist Relatii Publice; Reporter; Avocat; Asistent Social.

5. Respectarea Regulilor

Esti o persoana riguroasa careia ii plac regulile? Functionezi optim atunci cand ai un set de responsabilitati clar definite? Daca raspunsul tau la aceste intrebari este afirmativ, alege o profesie care sa corespunda acestor aspecte.

Economist; Consilier Juridic; Inspector Resurse Umane; Politist.

6. Recunoasterea profesionala

Esti o persoana ambtioasa? Iti doresti sa-ti construiesti un statut profesional in domeniul tau de activitate?

Recunoasterea profesionala poate fi obtinuta prin prisma unei varietati de profesii.Este important ca persoanele care pun accent pe acest aspect sa persevereze in activitatea desfasurata, sa-si stabileasca obiective din ce in ce mai complexe si sa ofere atentie calitatii muncii lor.

Pentru a lua o decizie cu privire la traseul profesional este esential sa-ti  clarifici valorile, astfel incat sa-ti dai seama care sunt asteptarile tale de la profesia pe care o vei avea sau pe care o ai deja.

Insa, pentru ca aceasta decizie sa fie intr-adevar una care sa ti se potriveasca este necesar sa corelezi  aceste valori cu aptitudinile, interesele si motivatia ta.