6 semne că ai un manager toxic. Demisionează sau confruntă-l!

  • 16 aug. 2019, 12:01
  • 2 100

Relația pe care o ai cu managerul companiei este extrem de importantă. Impactul unui manager toxic este major pentru bunul mers al activității, deoarece de cele mai multe ori creează disconfort în relațiile profesionale și duce la o serie de situații neplăcute. În cazuri foarte grave, impactul unui manager toxic poate duce și la demisii.

Numeroase studii au arătat că peste 50% dintre angajați și-au dat demisia din cauza conducerii, iar lucrurile nu se vor îndrepta într-o direcție bună dacă vorbim în continuare de un management toxic.

Foarte mulți directori de companii ar putea susține că motivele pentru care se confruntă cu demisii sunt strâns legate de slaba performanță a angajaților sau de lipsa experienței. Astfel de explicații apar din cauză că ei nu dețin toate informațiile cu privire la problemele pe care le-au întâmpinat angajații lor de-a lungul timpului sau din cauză că au fost influențați de manageri și team leaderi.

Din moment ce foarte mulți directori își doresc performanță și nu sunt dispuși să își cunoască mai bine angajații, este foarte puțin probabil ca ei să aibă în echipă oameni creativi, capabili să aducă rezultate bune pe termen lung.

Fără doar și poate, un mediu de lucru în care stresul este la cote maxime nu este un mediu propice pentru dezvoltarea angajaților. Și în mod sigur nu este un mediu de muncă în care ei își vor îndeplini sarcinile sau își vor atinge obiectivele profesionale.

Cum spuneam, totul pleacă de la management, iar impactul unui manager toxic duce la rezultate negative și demisii.

Dar cum iți dai seama că te confrunți cu un manager toxic?

Dacă lucrezi într-un mediu în care nu te simți bine, zilnic ți se cer sarcini pe care nu le poți rezolva în timp, managerul tău nu este mulțumit de rezultatele pe care le aduci în firmă sau mereu te confrunți cu situații în care trebuie să dai foarte multe explicații, atunci este foarte probabil să ai de-a face cu un manager toxic.

Dar să vedem care sunt semnele care iți arată că ai un manager toxic.

Cum se comportă un manager toxic

Nu empatizează cu angajații săi

Un manager toxic nu este înțelegător cu angajații săi și nici nu empatizează cu ei. El este axat doar pe rezultate și își dorește mereu mai mult. Deleagă sarcini peste sarcini și nu observă că angajații săi ajung la epuizare. Lipsa energiei, a entuziasmului și mediul de muncă stresant sunt doar câțiva factori negativi care vin la pachet cu un manager toxic.

Provoacă rivalitate între colegi

Din moment ce politica firmei este aceea de a se obține rezultate foarte bune într-un timp foarte scurt, un alt impact negativ este acela că se creează rivalitate între colegi. Îndeplinirea sarcinilor devine un factor foarte mare de stres, iar greșelile încep să fie scoase în evidenta la fiecare pas. Mai mult decât atât, decât să se axeze asupra propriilor rezultate, angajații care au parte de un management toxic ajung sa fie într-o veșnică competiție ce are un impact negativ asupra companiei.

Un manager toxic este agresiv

 

Potrivit studiilor și nu numai, persoanele care au o personalitate toxică au de cele mai multe ori un comportament agresiv. Acest lucru înseamnă că ele sunt dependente de control, încalcă foarte multe principii morale și sunt foarte teritorialiste. Mai mult decât atât, persoanele care au un comportament toxic nu reacționează bine în momentul în care primesc un feedback negativ, pentru că ele nu consideră că au greșit.

Se focusează doar asupra rezultatelor proaste

Un manager toxic își demoralizează echipa prin simplul motiv că se focusează doar asupra rezultatelor proaste. El își exprimă deseori nemulțumirea față de angajații săi și mereu aduce în discuție greșelile pe care aceștia le fac. Cred că au mereu soluția la orice problemă care apare în companie și nu sunt deschiși să asculte opiniile și sfaturile angajaților.

Își asumă toate meritele

Un manager toxic își asumă întotdeauna meritele pentru orice proiect reușit. El nu are timp să își felicite angajații pentru rezultatele obținute și nici nu caută metode să-i motiveze. Dacă așa scrie în fisa postului, atunci ei au obligația să-și îndeplinească sarcinile. Mai mult decât atât, un manager care are o personalitate toxică va avea mereu ceva de adăugat, iar feedback-ul pe care îl oferă va fi întotdeauna unul negativ.

Este absent

Un manager toxic este absent în cea mai mare parte a timpului. Dacă nu se află într-o delegație sau într-o deplasare în interes personal, cât timp se află la birou preferă să reducă din timpul petrecut cu angajații. Se ascunde în spatele unui monitor, nu răspunde decât solicitărilor importante și convoacă ședințe doar când își dorește ca echipa să obțină mai mulți bani sau să obțină rezultate mai bune la proiectele pe care le au în desfășurare.

Cum faci față unui manager toxic?

Un comportament toxic nu duce la nimic bun, mai ales atunci când vine vorba de mediul de business. Înainte de orice, integritatea este cea mai importantă calitate pe care trebuie să o aibă o persoană aflată într-o funcție de conducere. De aceasta părere este și celebrul Warren Buffet, care vorbește despre integritate ca fiind esențială în orice business.

Mai devreme sau mai târziu, situațiile conflictuale vor duce la foarte multe rezultate negative și la o serie de nemulțumiri care apar de ambele baricade.

Dacă ai de-a face cu un manager toxic, ai doua variante: ori îl confrunți, ori iți dai demisia. Însă este puțin probabil ca prima variantă să fie câștigătoare, mai ales dacă este vorba de un comportament care se repetă de foarte mulți ani.