6 întrebări pe care să ţi le pui înainte de a schimba jobul

  • 16 nov. 2016, 14:13
  • 742

Vacanţa de iarnă este un bun moment să iei puţină distanţă şi să îţi evaluezi cariera, mai ales dacă simţi că ceva nu e în regulă. Poate a venit momentul pentru o reconversie profesională. Sau poate vrei doar o schimbare de job. Sau poţi schimba ceva la jobul pe care îl ai. Poţi reflecta la câteva lucruri, ca să ştii dacă schimbarea pe care ţi-o doreşti este una radicală sau nu. Uite 6 întrebări pe care să ţi le pui înainte de a schimba jobul. 

1. De ce ai nevoie de schimbare?

Primul lucru pe care trebuie să îl identifici este cauza acestei nevoi de schimbare. De ce nu mai ai chef să mergi la muncă? De ce te apasă atât de mult munca? E nevoie de puţină introspecţie. Este din cauza ambianţei? Din cauza relaţiei cu colegii? A transportului? A jocurilor politice interne? A sarcinilor pe care trebuie să le duci la îndeplinire?

2. Ce nu mai vrei să faci?

Înainte să te întrebi ce te-ar putea face să îţi regăseşti zâmbetul, întreabă-te ce nu îţi mai place să faci. Chiar dacă nu este uşor şi nici plăcut, fă-ţi timp să faci un bilanţ a ceea ce faci, ce nu ţi-a plăcut, ce ţi-a plăcut... Poate nu îţi vin ideile pe moment, dar poţi să notezi când nu eşti mulţumit de ceva. Pentru că ce rămâne scris, e mai limpede.

3. Ce te face să vibrezi?

Încearcă să te conectezi cu ceea ce te face să vibrezi, reapucă-te de activităţile pe care le-ai neglijat. Poate ar trebui să te îndrepţi şi către sfera extra-profesională, urmând cursuri de yoga, de pictură, de chitară. Pe scurt, o activitate care să te facă din nou fericit.

4. Cât de mare vrei să fie schimbarea?

O schimbare de viaţă profesională nu trece neapărat printr-o întoarcere la 180 de grade, cum ar fi crearea unei companii. Poate să fie doar vorba despre a schimba compania pentru care lucrezi. Ce va aduce după ea schimbarea? O să ai nevoie de o investiţie în formare? O să îţi scadă veniturile? E posibil să suferi un şoc financiar. Eşti pregătit pentru asta? Vei rezista?

5. Aplică metoda test and learn

Naşterea unei schimbări în viaţa profesională nu este liniară. Trebuie să accepţi schimbarea, să te confrunţi cu realitatea, nu aştepta şase luni ca să îţi dai seama că proiectul tău nu este fezabil. Vrei să îţi faci un start-up? Participă la evenimente organizate pentru acest tip de firme. Vrei să îţi schimbi profesia? Întâlneşte-te cel puţin o dată pe săptămână cu un om care lucrează în industria pe care ţi-o doreşti. 

Ce-ar fi sa îţi iei un concediu şi să mergi într-o companie ca să vezi dacă îţi place? O să îţi fie de mare ajutor să vezi din interior cu ce se mănâncă jobul pe care ţi-l doreşti. Asta ca să eviţi să dai cioara din mână pe vrabia de pe gard. 

6. Nu te baza pe apropiaţi

Anturajul este foarte important atunci când vrei să faci o schimbare. Dar ai grijă, prietenii s-ar putea să te dezamăgească!

Încearcă să nu te plângi tot timpul la serviciu şi să le spui colegilor cât de mult ţi-ar plăcea să pleci şi că abia aştepţi să pleci. Oricât de insuportabil ar fi, ştii că mai bine spui când eşti cu demisia în mână!

Părinţii este posibil să îţi spună că ai deja un job bine plătit şi că exagerezi spunând că eşti nefericit, ei îşi doresc pentru tine siguranţă şi stabilitate. Prietenii ar putea să fie geloşi sau să se teamă pentru tine. Aşa că nu te aştepta la mare susţinere şi nici nu îţi dezvălui intenţiile dacă nu este cazul. 

Încearcă să te consulţi mai degrabă cu un coach sau un head-hunter. Acesta te va putea recadra, sfătui şi eventual ghida în schimbarea de job pe care ţi-o doreşti. 

Iată că cele şase întrebări s-au transformat în şase subiecte de reflecţie. Nu e uşor să iei o decizie, dar nu uita că vei avea succes doar dacă îţi place cu adevărat ceea ce faci!