5 sfaturi de carieră pe care nu ți le spune nimeni

  • 13 ian. 2021, 15:47
  • 781

Nu există o rețetă sigură aproape niciodată pentru a reuși să ajungi la performanța la care visezi și pentru a ajunge cât mai sus în industria în care activezi. Totuși, există însă mai multe variabile pe care le poți controla pentru a fi cât mai bun în ceea ce faci. Iar a fi bun pe domeniul tău nu ține mereu doar de cunoștințele propriu-zise, ci și de maniera în care reușești să le fructifici și să le pui într-un echilibru cu abilitățile tale de comunicare și de management.

Recomandările de bază pe care le primești de la toată lumea și sfaturile practice ajută și este important să le cunoști. Însă efectul acestora ar putea fi zero dacă nu îți resetezi mentalitatea de a crede în tine însuți și de a reuși să îți schimbi chiar și domeniul în care activezi dacă simți că nu te mai atrage sau dacă simți că nu mai poți aduce mai mult impact și valoare în ceea ce faci. Iată 5 sfaturi de carieră pe care nu ți le spune nimeni.

1. Găsește un job care creează impact

Indiferent de jobul pe care îl alegi, important este să fie unul care să creeze impact și să aducă valoare adăugată pentru cei din jur. Există multe metode prin care poți schimba în viața celor din jur, prin produsul pe care îl creezi sau îl promovezi. Tocmai din acest motiv, munca ta va fi relevantă și va trebui să o faci cât de bine poți. Desigur, calea ușoară este să urmărești șirul banilor, care te va duce la companii prestigioase, în care vei obține cu siguranță o stabilitate din punct de vedere financiar. Doar că la finalul zilei, important este și ce lași în urmă. Un job care creează impact îți va aduce satisfacții mai mari.

2. Nu îți limita oportunitățile de carieră

Să luăm un exemplu concret. Ai studiat biologia și te-ai hotărât să urmezi o facultate de medicină pentru a deveni medic. Însă pe parcurs îți dai seama că de fapt medicina nu este chemarea ta reală și că nu simți confortabil să mai continui în acest domeniu. Cel mai important în această situație este să reușești să îți iei cariera în propriile mâini și să îți schimbi drumul. Nu te limita la drumul inițial pe care ți l-ai ales. Nu vei crea impact în jurul tău dacă te vei da cine nu vrei să fii și să devii. Însă, în practică știm cu toții că nu este atât de greu să renunți, așa că dacă totuși vrei să nu lași în urmă chiar toate cunoștințele prețioase pe care le-ai acumulat există soluții.

Găsește modalități conexe de a împărtăși lumii cunoștințele tale medicale. Te poți integra foarte ușor în domeniu cercetării, unde poți contribui la găsirea de noi tratamente pentru vindecarea bolilor. Sau, ai putea investi în companii din domeniul medical, la fel cum ai putea deveni un antreprenor în biotehnologie. De asemenea, poți aduce o contribuție vastă la dezvoltarea politicilor de sănătate de ultimă generație pentru a ajuta la salvarea de vieți. Ultimul tău job nu este niciodată ultimul tău job.

3. Fii „acea persoană” la care apelează toți

Persoanele care excelează într-un domeniu atrag după sine o serie de aprecieri constante. Toate lumea „fuge” după acele persoane pentru că le solicită expertiza pentru a găsi soluții la numeroase probleme. Fii tu acea persoană cool după care aleargă toată lumea să îl asculte și să îi ceară părerea.

4. Tratează-i pe toți cu respect

Titulatura postului tău este irelevantă, la fel cum și dimensiunea contului tău bancar este la fel de irelevantă. Ce contează este cum te comporți cu oamenii cu care lucrezi. Tratează pe toată lumea cu decență, respect și bunătate. Poate sună ca niște lucruri evidente și clișeice, dar este unul dintre cele mai trecute cu vederea lucrurile din organizațiile de astăzi. Încă avem șefi care se uită de sus de la angajați, la fel cum există și angajați care se cred mai presus de ceilalți colegi ai lor.

Cumva, pe măsură ce mulți urcă pe scara ierarhică, uită aceste principii de bază.

5. Nu mai vorbi și treci la fapte

Be a doer, not a talker, suna expresia în engleză pe care mulți dintre voi o știți. Una e să vorbești despre un lucru și alta e să o faci. Oamenii care îți spun ce vor face nu se potrivesc niciodată cu cei care fac treaba. Nu le spune oamenilor cum vei aduce vânzări mai mari, treci direct la fapte. Faptele se demonstrează prin fapte, nu prin vorbe.