5 paşi care te ajută să-ţi construieşti o carieră care să se alinieze cu pasiunile tale

  • 2 sept. 2016, 18:51
  • 2 128

Viaţa este prea scurtă pentru a face ceva zi de zi care să nu îţi facă plăcere. Cu atât mai mult cu cât fiecare zi din cariera ta poate fi dedicată unui proiect sau domeniu care să te intereseze. Nu numai că vei avea o legătură mult mai profundă cu locul de muncă dar vei pune mult mai mult suflet iar contribuția ta în echipa va creşte. «Călătoria» spre găsirea carierei dorite va fi, fără îndoială, diferită faţă de a celorlalţi. Nu există foaie de parcurs prescrisă sau o reţetă de succes. Cu toate acestea iată cinci pași pe care entrepreneur.com îi consideră utili să îţi aminteşti, în care aspirațiile tale de carieră se pot combina cu pasiunile. 

1. Pune-ţi întrebările potrivite

Ce te entuziasmează ? Care-i scopul? La ce ești bun? Acest tip de autoreflecție este esențială atunci când vrei o carieră care să se îmbine cu pasiunile tale. Normal, ar trebui să fii în măsură să identifici activitățile sau principiile care te stimulează mental și te inspiră. Demarcarea lucrurilor specifice care te definesc îţi va permite să căuţi locuri de muncă, care să pună în evidenţă aceste calități importante pentru tine. Mai mult decât atât, în timp ce cu siguranță te vei simți motivat, succesul va fi amplificat dacă te axezi pe locuri de muncă care se potrivesc cu abilităţile tale. «Joacă-te» cu punctele tale forte! Ai putea să descoperi noi aspecte la locul de muncă de care poţi fi pasionat. De aceea, este necesar să identifici punctele tale forte şi să evaluezi ce job ar putea să te ajute să le pui în evidenţă.

2. Ia notiţe despre micile detalii

Indiferent dacă eşti la primul job sau vrei să faci o schimbare în carieră chiar şi în cele mai mici detalii ai putea să descoperi lucruri cu care să rezonezi. Dacă de exemplu, te bucură asumarea unui rol de conducere în echipă, poate fi primul indiciu că în viitor ai putea să conduci propria afacere.

3. Învață de la colegii tăi cu experienţă

Mentorii sunt o resursă bună, care te pot ajuta să contopeşti pasiunile cu munca ta. Caută-l pe cel cu care simţi că ai ceva în comun pentru a începe conversația cu cineva al cărui sfat l-ai aprecia. Nu contează ce profesie are, un mentor poate fi de ajutor pentru «călătoria ta» în carieră dacă împărtășiţi pasiuni similare. Ai putea de asemenea să fii la rândul tău mentor pentru alţi colegi. E o oportunitate care te ajută să afli mai multe despre ceea ce te interesează cu adevărat şi ce abilităţi ai. S-ar putea să te bucure faptul că poţi ajuta un coleg, chiar şi cu un simplu sfat, te-ar putea face să te gândeşti mai atent la felul în care pasiunile tale s-ar putea încadra în alte domenii. Toate acestea pot fi descoperite prin simple discuţii cu un coleg.

4. Învață din fiecare oportunitate

În carieră nu vei găsi neapărat ceea ce cauţi de la început. Nu întotdeauna sarcinile unui anumit loc de muncă pot deschide porţile unei pasiuni dar felul în care reacţionezi în mediul de lucru îţi pot dezvălui următorii pași în carieră. Chiar dacă anumite schimbări nu par că te-ar conduce spre profesia ideală, te pot ajuta să înveți lucruri noi despre tine și să-ţi construieşti abilitățile care te vor orienta în direcția cea bună.

5. Acceptă «călătoria»

Găsirea unei cariere care să se potrivească cu pasiunile tale nu este ceva ce atingi imediat și nu există o reţetă de început sau de sfârșit de carieră. De fapt, cei mai mulți oameni consideră cariera o «călătorie» pe tot parcursul vieții. Pe drum, vei învăţa noi moduri de a-ţi îngloba pasiunile în ceea ce faci, atât de la colegi și prieteni cât și de la tine, testându-ţi calităţile într-o varietate de poziții. Mai mult decât atât să fii întotdeauna deschis unei noi oportunităţi pentru că nu ştii niciodată cât de departe poţi ajunge.