5 întrebări pe care niciun candidat nu le adresează la interviul de angajare

  • 16 mar. 2021, 12:14
  • 2 945
  • 2

Oamenii uită, în general, că interviul de angajare este o stradă cu două sensuri și că întrebările vin din ambele direcții, nu doar de la angajator. Scopul nu e ca tu să te simți interogat în vreun fel, ci să fie o conversație antrenantă între tine și intervievator.

Un specialist HR a constatat că nici cei mai calificați candidați nu reușesc să se distingă prin adresarea unor întrebări puternice. De obicei pun întrebări generice la care pot găsi cu ușurință răspunsuri printr-o căutare rapidă pe Google.

Iată cinci întrebări pe care angajații le-ar putea adresa la un interviu de angajare. Deși unele dintre ele pot părea prea intimidante sau incomode de întrebat, să știi că acest lucru nu numai că îl va impresiona pe intervievator, dar te va ajuta să pleci de la interviu mult mai încrezător.

1. „Care sunt cele mai mari provocări cu care mă voi confrunta în primele 90 de zile și cum se va măsura succesul?”

Dacă ești la un interviu pentru o poziție de management, această întrebare este cu atât mai importantă de adresat. 90 de zile este perioada de probă tipică în care o companie stabilește dacă angajarea ta a fost decizia corectă. Așadar, este bine să fii pregătit și să înțelegi care sunt așteptările și dacă experiența și abilitățile tale indică faptul că ești potrivit pentru poziția pentru care aplici.

Nu te lăsa copleșit dacă provocările par a fi descurajante, deoarece, ca nou angajat (și mai ales la începutul funcției), nu vei fi neapărat judecat pe baza cunoștințelor tale. Dacă îți dorești cu adevărat jobul, trebuie să fii dispus să înveți și să faci ceea ce este necesar pentru a intra pe drumul cel bun și pentru a excela.

2. „Există ceva în backgroundul meu care vă fac să ezitați în a mă avansa?”

Managerii care angajează adoră când candidații care pun această întrebare pentru că arată un sentiment de conștiință de sine.

Răspunsul pe care îl primești poate fi greu de digerat, dar este mai bine să știi încă din primele etape ale interviului, astfel încât să ai șansa de a aborda percepțiile angajatorului și de a schimba firul interviului.

3. „Cum se prezintă experiența mea în raport cu a celorlalți candidați pe care îi intervivați?”

Dacă intervievatorul menționează o zonă în care pari mai slab, poți explica modul în care experiența ta demonstrează acele abilități dorite. Sau, poți utiliza tactica opusă și poți discuta despre abilitățile unice pe care ceilalți candidați s-ar putea să nu le aibă.

4. „Știu că pandemia a adus provocări fără precedent pentru multe companii. Cum vă simțiți dvs. În calitate de manager?”

Această întrebare aduce un element uman, lucru rar întâlnit în interviurile de angajare. Îi ceri intervievatorului să se îndepărteze de punctele de discuție ale companiei și să reflecteze în schimb la experiența lui personală.

Răspunsul unui bun manager va fi unul sincer și autentic. De asemenea, îți va arăta care sunt trăsăturile lui de caracter, dacă e empatic și dacă are inteligența emoțională.

Iată un exemplu bun de cum poți să abordezi acest subiect: „Am observat că nu este ușor să gestionezi o echipă de la distanță. Am înțeles mai mult cât de dificil este să echilibrezi munca și familia în același mediu. Și am făcut [X, Y, Z] pentru a face fluxul de lucru mai eficient și mai puțin stresant pentru echipa mea.”

Aici s-ar putea chiar să fii întrebat cum ai gestionat problemele aduse de pandemie, dar partea bună este că îți va putea permite să te conectezi la un nivel mai profund și mai personal cu intervievatorul.

5. „Reflectând la propria mea experiență, ce direcții ați văzut că a lansat compania pentru a promova diversitatea, echitatea și incluziunea?”

Unii oameni ezită să întrebe acest lucru pentru că nu vor să pară că pun angajatorul într-o lumină proastă. Dar este absolut necesar să întrebi acest lucru. Scopul este să obții o perspectivă personală care să reflecte angajamentul companiei față de diversitate, echitate și incluziune. Compania a făcut modificări în ultimul an? Dacă da, cum? Există o echipă dedicată promovării egalității de tot felul? Rezultatele au fost pozitive?

Răspunsul te va ajuta să vezi dacă valorile companiei la care ai aplicat sunt aliniate cu ale tale.