5 greşeli frecvente în CV, pe care ar trebui să le eviţi

  • 3 feb. 2017, 12:42
  • 925

Laszlo Bock, vicepreşedinte al departamentului de Resurse Umane din cadrul Google, a scris într-o postare pe LinkedIn cinci tipuri de greşeli pe care le fac candidaţii în redactarea CV-urilor şi care ar trebui evitate, scrie businessmagazin.ro.

Bock recunoaşte că a analizat mai mult de 20.000 de CV-uri şi că în unele zile primea peste 50.000 de CV-uri într-o săptămână.

„Unele sunt extraordinare, majoritatea sunt OK, iar multe sunt dezastruoase”, recunoaşte Bock.

Principalele greşeli în CV

1. Typos. Un studiu din 2013 a găsit faptul că 58% din CV-uri au typos, greşeri de scriere ce nu sunt foarte grave, dar dau o impresie proastă despre candidat. „Aceste greşeli sunt fatale”, spune Bock, „pentru că angajatorii văd în asta o lipsă de atenţie la detalii. Citeşte-ţi CV-ul înainte de a-l preda sau pune pe altcineva să ţi-l citească atent.”

2. Lungimea. Dacă eşti la început de carieră s-ar putea să nu ai o problemă cu asta, dar odată ce ai lucrat câţiva ani în mai multe locuri trebuie să fii atent să nu scrii prea mult pentru că plictiseşti angajatorul. O regulă ar fi, spune Bock, 10 ani de muncă pentru o pagină de CV. Trebuie să sintetizezi, să prioritizezi şi să fii concis, scrie businessmagazin.ro.

3. Formatarea. Dacă nu aplici pentru un job de designer atunci ar trebui să te concentrezi să creezi un CV curat şi eligibil scris cu un font de cel putin 10, margine stânga, dreapta, spaţiu între propoziţii şi coloane etc.

4. Informaţii confidenţiale. Nu trebuie să divulgi informaţii confidenţiale în CV pentru că nimeni nu ar vrea să angajeze pe cineva care ar putea spune ce nu trebuie. Noi am găsit că între 5% şi 10% dintre CV-uri dezvăluie informaţii confidenţiale.

5. Minciuni. Nu ar trebui niciodată să minţi în CV, fie că e vorba de studii sau ce abilităţi ai. Oricine e interesat poate verifica aceste informaţii - despre studiile tale, comportamentul la fostul loc de muncă, iar abilităţile, pe care nu le ai, îţi vor fi testate la noul job. Chiar şi aşa, poate ai minţit şi ai fost angajat, apoi peste 15 ani ai fost promovat pe o poziţie importantă şi se descoperă în CV-ul tău o minciună. Ce se întâmplă? Eşti concediat.