45 de poliţişti şi 11 primari au fost reţinuţi în 2019 pentru acte de corupţie

  • 17 ian. 2020, 14:32
  • 522

Un număr de 45 de inspectori de poliţie, 18 directori şi adjuncţi de întreprinderi de stat şi 11 primari şi viceprimari au fost reţinuţi în 2019 de ofiţerii Centrului Național Anticorupție /CNA/ pentru acte de corupţie. Datele se conţin în raportul de activitate al CNA pentru anul trecut, comunică MOLDPRES.

Potrivit CNA, Ministerele Afacerilor Interne, al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, primăriile, dar şi Serviciul Vamal sunt printre instituţiile unde au fost depistate cele mai multe acte de corupţie în anul 2019.

Astfel, din numărul total de infracţiuni constatate, 56 au fost înregistrate în MAI, câte 26 în cadrul MSMPS şi în autorităţile publice locale, 21 în Serviciul Vamal, 17 în birourile de avocatură, 13 în Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, câte cinci în Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi ANSA, patru în organele justiţiei. Mai puţine infracţiuni de corupţie au fost înregistrate în cadrul Ministerului Finanţelor (1), câte două la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerul Apărării, oficiile executorilor judecătoreşti şi trei infracţiuni în Agenţia Serviciilor Publice.

Printre subiecţii actelor de corupţie, depistate în 2019, sunt 45 de inspectori de poliţie, 28 de şefi de instituţii autonome din cadrul autorităţilor, 18 directori şi adjuncţi de întreprinderi de stat, 11 primari şi viceprimari, cinci medici, patru vameşi, trei profesori, doi inspectori fiscali, doi directori şi adjuncți de agenții naționale. 

În sectorul privat şi liber-profesionist, subiecţi ai dosarelor CNA au fost 180 de persoane fizice, 24 de directori de întreprinderi și organizații din sectorul privat, trei executori judecătorești şi 18 avocați. 

Cele mai afectate de corupţie localităţi rămân în continuare municipiul Chişinău (441), urmat de Bălţi cu 38 de infracţiuni depistate şi Cahul cu 19.