35.000 de angajaţii din IT pot pierde trei milioane de euro lunar

  • 21 dec. 2017, 10:33
  • 2 236
  • 3

35.000 de angajaţii din IT pot pierde trei milioane de euro lunar, după schimbarea taxării muncii de la 1 ianuarie 2018. Înseamnă în medie 85 de euro, ceea ce nu e puţin. Zeci de mii de IT-işti se pregătesc de salarii scăzute, închideri de firme şi plecarea la joburi în afara ţării. Calculele aparţin patronatului din industriei IT, care mai avertizează că schimbările legislaţiei fiscale vor frâna dezvoltarea sectorului, unul dintre cele mai dinamice din economie, scrie https://www.digi24.ro/

Reprezentanţii industriei spun că nu au mai primit de la Guvern ordonanţa promisă după modificările fiscale, prin care salariile nete să fie păstrate la nivelul actual.

Acum finanţele au venit cu o altă promisiune, dar deocamdată e privită cu rezerve.

Trecerea în sarcina angajatului a unor contribuţii sociale de 35% şi apariţia unui impozit pe venit de 10%, de care sectorul era scutit până acum, va duce la o reducere a venitului net. Modificările legislative vor duce la scăderea salariilor în acest domeniu cu 6,5%, spun patronatele. Reprezentanţii partidului aflat la putere promiteau altceva.

Mihai Tudose, premierul României: „Pentru această categorie vom da o ordonanţă care să echilibreze lucrurile, astfel încât niciun salariat din IT să nu-i scadă veniturile. În curs de rezolvare...săptămâna viitoare!”

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Nu există niciun fel de risc ca salariile să scadă!”

Alexandru Lăpuşan, vicepreşedintele Asociaţiei Industriei de Software: „Vorbim despre o reformă fiscală anunţată ca fiind foarte bună şi ca având impact zero asupra netului salariaţilor din România. Acest lucru nu este adevărat. Vor fi afectaţi până la 35.000 de angajaţi în zona de IT.”

Asta înseamnă că peste o treime dintre salariaţii din IT vor câştiga mai puţin de luna viitoare. Iar acolo unde firmele şi-au mărit fondul de salarii şi compensează această scădere, apar alte probleme.

Teodor Blidăruş, preşedintele Asociaţiei Industriei de Software: „Sunt companii româneşti care pe 2018-2019 nu mai au niciun buget de investiţii”.

Alexandru Lăpuşan, vicepreşedintele Asociaţiei Industriei de Software: „Firmele mari s-ar putea să îşi schimbe planurile de expansiune. De ce să mai cresc echipa cu câteva sute de dezvoltatori software când pot să am acces la altă piaţă?”

Efectele vor fi majore pentru una dintre cele mai performante industrii din România: firmele mici se vor închide, cele mari se pot reloca, specialiştii vor pleca în alte ţări. În plus, chiar dacă Guvernul va reduce fiscalitatea pentru această industrie, aşa cum a promis, firmele vor trebui să refacă anul viitor mii de contracte, să modifice bugetele în timpul execuţiei lor şi să-şi recalculeze investiţiile.

Mai nou ministerul finanţelor promite ceva cu totul nou, o formă de ajutor de stat.

Ionuţ Mişa: „Se lucrează la OUG ca să se dea o schemă de ajutor de stat care să acopere integral costurile angajatorilor”.

România are 100.000 de angajaţi în IT, faţă de 13.000 cât activau în industrie în 2000. Cifra cumulată de afaceri depăşeşte 4 miliarde de euro.