15 secunde ca sa convingi angajatorul: cum trebuie sa iti scrii CV-ul, ca sa iti asiguri jobul dorit

  • 13 nov. 2020, 12:28
  • 859

Scrierea CV-ului reprezinta o provocare pentru candidati, fie ca sunt la primul job, fie ca au o cariera in spate. Trebuie tinut cont insa ca redactarea CV-ului sa fie realizata cu atentie, fiind "cartea de vizita" a aplicantului, prima sansa pe care o are acesta pentru a-l impresiona pe angajator, intr-un timp foarte scurt chiar. Iata cum trebuie sa arate un CV pentru a-ti creste sansele la un job in 2020.

"Redactarea CV-ului este, dupa cum ne spun candidatii, una dintre cele mai dificile etape din procesul de angajare. Cei aflati la inceput de cariera nu stiu ce anume sa treaca, neavand experienta, iar cei cu experienta nu stiu cum sa o filtreze astfel incat sa pastreze o forma comprimata a CV-ului. Mai este si categoria managerilor sau a specialistilor care au petrecut multi ani in acelasi loc si nu si-au mai updatat de mult CV-ul. Si pentru ei este o problema acest pas", a declarat, pentru wall-street.ro, Bogdan Badea, CEO al platformei de recrutare eJobs Romania.

Potrivit eJobs Romania, candidatii din generatiile Y si Z sunt cei mai pregatiti din acest punct de vedere. Se informeaza, isi fac CV-urile in formate noi (recrutorii recomanda cu tarie sa renuntam la clasicul Europass) sau chiar apeleaza, atunci cand este cazul, la ajutorul specialistilor in domeniu, care se pricep sa le faca CV-urile cat mai atragatoare.

Acum, candidatii au si varianta de a-si face CV-urile in formatul pe care il au la dispozitie pe platformele de recrutare si care respecta plafonul de cerinte pe care le au angajatorii

Cat timp aloca un angajator citirii CV-ului?

Candidatii trebuie sa stie timpul pe care il aloca recrutorii citirii CV-ului este extrem de mic, de 10-15 secunde, asa ca informatiile lipsite de relevanta trebuie eliminate.

"Pe unii candidati s-ar putea sa ii sperie acest raspuns, dar recrutorii petrec, in medie, 10-15 secunde pentru citirea unui CV. Asta pentru ca stiu exact ce urmaresc, ce ii intereseaza si unde anume, in CV ar trebui sa se regaseasca informatiile respective. De aceea este foarte important ca CV-ul sa nu fie prea lung (lungimea ideala este de doua pagini) si sa nu contina informatii lipsite de relevanta", a mai spus Bogdan Badea.

Cele mai importante 5 lucruri de evidentiat in CV

- cine esti - Deschide CV-ul cu un obiectiv profesional, acea poveste scurta despre tine. Este un paragraf in care faci prima impresie recrutorilor prin aspectele profesionale la care excelezi, prin planurile tale in cariera. Cel mai important este sa adaptezi acest obiectiv profesional de fiecare data cand aplici la un job si sa specifici anumite calitati care te pot califica pentru un job

- ce poti sa oferi companiei - care este experienta ta relevanta pentru jobul respectiv. spre exemplu, daca ai lucrat 7 ani ca brand manager, trece lucrul asta in CV

- care sunt planurile tale de cariera - nici aici nu trebuie sa intri prea mult in detalii. este suficient sa oferi cateva repere despre cum vezi tu evolutia ta profesionala pentru urmatorii ani

- principalelele hard skills - trece in special acele lucruri care se gasesc mai greu in piata. de la diverse abilitati digitale pana la limbi straine exotice

- principalele soft skills - aici poate fi vorba despre abilitatile de comunicare, gandirea critica, empatia, munca in echipaetc.

Care sunt detaliile care NU trebuie sa lipseasca dintr-un CV?

- o fotografie cu tine - alege o poza recenta, tip portret. Este foarte important ca atunci cand faci aceasta fotografie sa ai si o vestimentatie office-casual si sa alegi un fundal intr-o culoare neutra. Toate aceste aspecte te ajuta sa faci o impresie buna si sa arati profesionalism inca de la prima privire asupra CV-ului tau. Evita pozele din timpul liber, pozele alaturi de copii sau cele de la evenimente in familie care transmit ca nu iei in serios aplicarea la un job si implicit ceea ce vei face la jobul respectiv.

- ultima scoala absolvita - aici, nu e nevoie de foarte multe detalii, ci, eventual, de specializarea urmata

- ultimele 3 job-uri serioase - cu numele companiei, functia si principalele responsabilitati

- responsabilitatile tale - pentru angajatori este important sa stie care sunt, concret, lucrurile de care te-ai ocupat pana acum.

- numele, functia si datele de contact

Ce trebuie sa scoti din CV ca sa iti cresti sansele la un job in 2020?

Sunt nu doar inutile, ci si obositoare si denota o lipsa a capacitatii de a fi sintetic informatiile din trecutul foarte indeparatat. Ex: actiunile de voluntariat din timpul facultatii daca nu te afli la prima angajare, detalii despre joburile temporare sau despre primul job daca deja ai depasit 35 de ani, informatiile despre starea civila, religie si alte aspecte care tin strict de viata personala, precum si informatii despre hobby-uri. ele pot avea relevanta doar daca sunt legate de job. spre exemplu, poti pune gamingul la capitolul hobby-uri daca vrei sa te angajezi ca game tester.