12 modalitati prin care muzica te face mai productiv la locul de munca

  • 31 oct. 2017, 9:08
  • 694

Ti-ai dorit vreodata sa existe un buton de mute pentru colegii tai care vorbesc intruna sau pentru zgomotul care se aude din strada? Exista o solutie simpla pentru toate aceste lucruri care te irita la birou si nu te lasa sa te concentrezi: muzica.

Muzica te poate ajuta sa intri intr-o stare de flow, sa devii absorbit complet de ceea ce faci si sa te concentrezi exclusiv pe task-uri. Chiar si sarcinile repetitive si plictisitoare par mai suportabile sau chiar distractive atunci cand asculti in casti melodiile preferate.

Indiferent daca ai nevoie sa iti grabesti ritmul de lucru sau sa nu-ti mai asculti colegii, muzica este un accelerator al productivitatii si te poate face sa te simti mai putin stresat, mai creativ, concentrat si chiar mai binedispus.

Iata cateva modalitati prin care muzica te face mai productiv la locul de munca, potrivit Entrepreneur.com.

1. Muzica iti schimba starea de spirit instant

O melodie buna iti poate schimba starea de spirit instant si nu o spunem noi, ci cercetarile din ultimii ani: suntem mult mai veseli atunci cand ascultam muzica preferata.

2. Task-urile repetitive sunt mai placute

Sarcinile repetitive sunt de-a dreptul o corvoada, insa, daca le faci pe ritmuri de muzica, pot parea mai agreabile si poate chiar mai placute.

3. Te introduce intr-o stare de flow

Starea de flow, sau de flux, cum mai este cunoscuta, reprezinta punctul cel mai inalt al performantei unui individ. Practic, esti absorbit complet de ceea ce faci. Muzica, in mod special cea preferata de tine, te poate duce in acest punct de performanta.

4. Accelereaza munca

Cu muzica in urechi si toata acea endorfina eliberata, te transformi intr-un fel de Bradley Cooper din filmul Limitless, capabil de mult mai mult decat ai fi crezut ca poti sa faci (desigur, fara pastilele magice, doar cu muzica).

5. Reduce distragerea

Distragerea este un obstacole in calea productivitatii si din pacate, poate aparea la orice pas la locul de munca. De la un email, la invitatia colegilor de a fuma sau la discutia despre ultimul serial aparut, toate iti afecteaza randamentul si ajungi la finalul programului sa te intrebi cum a trecut ziua. Ei bine, muzica te pune intr-o stare de concentrare maxima asupra sarcinii pe care o ai de indeplinit. Si reusesti sa o faci, daca nu dai castile jos.

6. Tine la distanta colegii

Chiar daca lucrezi intr-un mediu foarte placut si ai niste colegi extraordinari, tot ai momente in care pur si simplu nu ai chef de ei si preferi sa te concentrezi pe task-urile tale. Ei bine, muzica tine la distanta invitatiile si conversatiile nedorite cu colegii tai atunci cand ai treaba de facut.

7. Ofera companie intr-un birou tacut

Pe de alta parte, nu toate spatiile de lucru sunt zgomotoase, insa un birou prea tacut poate fi la fel de neproductiv. Muzica iti ofera putina companie atunci cand te simti prea singur. Ai grija doar sa nu canti prea tare in birou si sa nu deranjezi, la randul tau, alte departamente sau birouri din apropiere.

8. Scoate creativitatea din tine

Nu suntem masinarii, suntem oameni, cu idei, ganduri si suntem, implicit, creativi. Si cum muzica este expresia creativitatii, ascultand-o in timpul jobului, devii, la randul tau, mult mai inspirat si mai creativ.

9. Te face sa te misti

Criza statutului pe scaun este un simptom al faptului ca petreci foarte mult timp asezat, cu ochii in ecran, fara sa faci miscare. Cu melodii ritmate (nu o sa facem astfel de sugestii) e imposibil sa nu vrei sa faci cateva miscari de dans in scaun (nu-ti sugeram totusi sa te apuci sa dansezi Macarena prin birou).

10. Adauga un semn virtual de “Nu deranjati”

Echivalentului semnului de “Nu deranjati” intr-un birou comun sunt castile la urechi, un semn virtual care iti indeamna colegii sa te lase concentrat asupra lucrului si sa nu te deranjeze cu lucruri inutile.

11. Te face mult mai sociabil

Devii mai sociabil ascultand muzica? Da. Poate ca te izolezi atunci cand lucrezi, dar odata ce ai terminat treaba si iti dai jos castile, vrei sa recuperezi timpul pierdut si ai chef de conversatie. Deci, da, devii mai sociabil dupa ce ti-ai rezolvat sarcinile ascultand muzica.

12. Nu te mai uiti la ceas

Sa te uiti intruna la ceas, asteptand sa treaca timpul, este periculos. Revenim la starea de flow in care muzica te aduce, cand devii atat de absorbit de ceea ce faci, incat nu mai conteaza altceva pentru tine in acel moment, cu atat mai putin ora.