„Tekwill” Moldova servește model de succes pentru alte state

  • 21 dec. 2018, 10:25
  • 1 319

Piața muncii devine din ce în ce mai dinamică și competitivă, solicitând abilități și cunoștințe specifice, care să răspundă imediat necesităților actuale din sectoarele economiei. Provocarea afectează angajații și angajatorii la nivel global, iar dezvoltarea economică depinde de identificarea rapidă și aplicarea unor soluții eficiente. În acest sens Moldova servește drept model de urmat, iar bunele sale practici sunt împărtășite și altor state.

Dezvoltarea forței de muncă în concordanță cu rigorile și așteptările industriei Tehnologiei Informației și Comunicațiilor este scopul inițiativelor și programelor realizate în cadrul Proiectului „Tekwill”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară din partea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Guvernului Suediei. Modelul implementat în țara noastră a fost prezentat în cadrul Conferinţei Anuale a Parteneriatului Estic cu genericul „O economie mai puternică pentru societăţi mai puternice – investind în oameni pentru o creştere durabilă”, organizată recent la Viena (Austria), sub egida președinției austriece a Uniunii Europene.

Conferința a întrunit reprezentanții Parteneriatului Estic, pentru a evidenția istoriile de succes din țările partenere – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina – șia discuta subiecte-cheie pentru viitor: climatul economic și investițional, provocările de impact asupra pieței muncii, educarea, formarea și angajarea tinerilor.

Republica Moldova a fost prezentă în panelul „Adaptarea competențelor la necesitățile pieței muncii: cum ne asigurăm că cetățenii sunt echipați cu abilitățile și calificările potrivite”. Ana Chirița, Director Executiv al Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC  și Coordonator Senior al Proiectului „Tekwill”, a dezvăluit ingredientele care stau la baza creșterii industriei IT din Republica Moldova și modul în care sectorul privat contribuie la dezvoltarea capitalului uman.

Drept exemplu a fost relatată istoria unei fetițe pasionate de matematică și științe, care, în drumul său spre o carieră necunoscută din viitor, a ajuns să urmeze cursuri de robotică, să beneficieze de programe de antreprenoriat, cursuri certificate IT și chiar să creeze programe de orientare în carieră pentru alții, să gândească programe educaționale precum „TwentyTu”.

ATIC asusținut inițiativele Guvernului de a introduce educația digitală în toate clasele I, astfel încât toți copiii și învățătorii deja studiază elemente ale educației digitale.„Tekwill” a fost un vis al mai multor actori din domeniu – companiile IT, UTM, Guvernul RM, iar cu susținerea donatorilor USAID și a Guvernului Suediei a reușit să dezvolte o istorie de succes cunoscută în întreaga Europă de Sud-Est.

Direcțiile-cheie pe care ATIC pune accentul în proiectele de dezvoltare a forței de muncă:

#Realizarea programelor de instruire bazate pe curricule și conținut educațional furnizate de corporații internaționale – Cisco, Oracle, Microsoft, Linux

Pe lângă avantajul de a livra cunoștințe relevante, familiarizarea cu cele mai recente tehnologii și practicile curente în domeniul industriei, programele le oferă participanților și posibilitatea de a obține certificare recunoscută internațional, care confirmă nivelul atins și le deschide numeroase oportunități de angajare. Grație parteneriatelor stabilite cu companiile internaționale și susținerii în cadrul Proiectului „Tekwill”, ATIC a reușit să reducă de 4-5 ori costul acestor cursuri și să le ofere la un preț rezonabil pentru țara noastră. În același timp, a fost lansată o serie de inițiative prin care profesorii și studenții UTM au beneficiat gratuit de aceste cursuri. În total, peste 14 000 depersoane au fost instruite în cadrul programelor educaționale realizate sau susținute de ATIC.

#Desfășurarea campaniilor de informare și orientare în carieră

Campania de promovare a carierei IT, desfășurată de ATIC anual, își propune să comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajale generate de activitatea în domeniul IT. Inițiativa încurajează tinerii să afle mai multe informații despre profesiile și oportunitățile din domeniul IT, demontând stereotipurile existente, dar și promovând istorii adevărate și modele de profesioniști care inspiră. În același timp, campania accentuează ideea că succesul și performanța au la bază multă muncă, atitudine conștiincioasă, dedicație și voința de dezvoltare continuă. Impactul estimat al campaniei media este de cel puțin un milion de persoane. Peste 3000 de tineri au participat la evenimentele de orientare profesională desfășurate de ATIC doar în ultimii 2 ani.

#Susținerea evenimentelor/programelor de formare și inițiativelor de transfer de experiență realizate de organizații partenere

Începând cu luna martie 2017, „Tekwill” a devenit epicentrul evenimentelor și al inițiativelor dedicate dezvoltării forței de muncă în domeniul TIC. Marea majoritate a evenimentelor de acest gen, desfășurate de Universitatea Tehnică a Moldovei, organizații de tineret, de grupuri de inițiativă și membri ai comunității IT din țară, au fost găzduite gratuit. În perioada aprilie 2017 – decembrie 2018, circa 70% din toate evenimente desfășurate la Tekwill au fost găzduite gratuit.

#Dezvoltarea unei strânse colaborări cu instituțiile care pregătesc specialiști IT

ATIC a lansat o serie de programe pecum „UTeach” șiTekwill Scholarships Programs, dedicate cadrelor universitare care predau specialități TIC și au drept scop diversificarea și ajustarea educației în domeniul TIC la cerințele și tendințele actuale ale industriei.

Ralierea procesului de instruire în domeniul IT la cerinţele angajatorilor este posibilăîn Moldova grație susținerii importante din partea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Guvernului Suediei, dar și a partenerilor din sectorul privat și public. Sprijinul oferit de Guvernul SUA și cel al Suediei le permite tinerilor din țara noastră să participe la programe care le deschid calea spre numeroase oportunități, aducându-icu un pas mai aproape de viitorul dorit, ajutându-i să-și descopere talentele și să își construiască o carieră frumoasă în țară.

Industria IT este una progresistă pentru Moldova, iar actualmente reprezintă circa 7% la Produsul Intern Brut al țării. Fiecare a cincea companie din domeniul IT este cu capital străin (total sau parțial). Performanța sectorului se observă și examinând indicatorii care măsoară volumul de export IT (cu o creștere de 56% în 2017, comparativ cu 2016), numărul de angajați și valoarea salariilor în domeniul TIC.