Ţara în care ziua de muncă de 12 ore a devenit legală

  • 9 iul. 2018, 13:30
  • 486

Proiectul de lege a fost iniţiat de guvern, format din Partidul Poporului (OeVP, dreapta) şi Partidul Libertăţii (FPOe, extremist de dreapta), care l-a justificat prin necesitatea de a creşte competitivitatea firmelor. 

Propunerea a fost puternic criticată de social-democraţi şi de confederaţia sindicală OeGB, dar şi din rîndurile Bisericii catolice. 

O manifestaţie împotriva proiectului de lege a reunit sîmbătă, la Viena, între 80.000 şi 100.000 de persoane, în cea mai mai amplă mobilizare de la instalarea guvernului condus de Sebastian Kurz. 

Durata normală de muncă în Austria rămîne fixată la 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămînă, însă durata maximă autorizată va trece de la 10 ore de zi şi 50 de ore pe săptămînă, la 12, respectiv 60 de ore. 

Sub presiunea opoziţiei, guvernul a modificat proiectul iniţial, dînd asigurări că aceste durate nu vor putea fi atinse decît pe bază de ‘voluntariat’. 

Într-o ţară în care modificările în dreptul social sînt, în mod tradiţional, rezultatul negocierilor între partenerii sociali, voinţa guvernului de a trece proiectul direct pe cale legislativă a fost foarte prost văzută de sindicate. 

‘Vom rezista cu toate mijloacele aflate la dispoziţie’, a avertizat sîmbătă liderul OeGB, Wolfgang Katzian, somînd coaliţia la putere, care în campanie a promis să extindă democraţia directă, să ‘ceară opinia poporului’ prin referendum.