Sindicatele cer conducerii țării să majoreze de urgență salariul minim pe țară

  • 15 dec. 2016, 12:52
  • 1 201

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova cere Guvernului și Parlamentului RM să aloce sursele financiare necesare pentru majorarea salariului minim pe țară, relatează Actualități.md.

CNSM cere Parlamentului Republicii Moldova ca în proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017 să fie prevăzute resursele financiare necesare pentru asigurarea majorării salariului minim pe țară pînă la nivelul minimului de existență și o ulterioară stabilire a acestuia în raport de 50 la sută din salariul mediu pe economie.

Sindicatele menționează că potrivit legislației salariul minim pe țară trebuie să fie majorat cel puțin odată în an, însă în Moldova acesta nu a fost majorat încă din 2014 și constituie 1000 de lei.

Pornind de la faptul că din anul 2014 pînă în prezent evoluția socială și economică a avut repercusiuni negative asupra nivelului de trai și a puterii de cumpărare a veniturilor salariaților, a crescut indicele prețurilor de consum cu circa 119,0%, a sporit minimul de existență cu 8,8%, salariul minim pe țară acoperind doar 55,0% din acesta, este imperios necesară majorarea salariului minim pe țară”, se menționează în Declarația CNSM.

Tototdată sindicatele punctează că este inadmisibil de a menține nivelul actual al salariului minim aproape de nivelul pensiei minime pentru limită de vîrstă, care, începînd cu 1 aprilie 2016, constituie 948,84 de lei.

Salariul minim în Republica Moldova, în comparație cu cel din țările din regiune, este cel mai mic – de doar circa 46 de euro. Spre exemplu, în România, salariul minim brut este de circa 277 de euro, în Rusia – circa 117 euro, în Ucraina – 58 de euro și urmează a fi dublat de la începutul anului 2017”, subliniază CNSM.