Scutirea de a munci, cu menţinerea salariului

  • 7 dec. 2018, 12:54
  • 2 098

Scutirea de a munci, cu menţinerea salariului

În ce cazuri unele categorii de femei pot fi scutite de la mun­că, deşi le este menținut salariul, și care sunt acestea?

Eleonora Crudu, Nisporeni

Art. 250 din Codul munci, în redacția Legii nr. 155 din 20.07.2017, prevede transferarea la o altă muncă a unor categorii de femei, în scopul protejării securității și sănătății în muncă.

Și anume, în cazul în care munca prestată de către o femeie gra­vidă, o femeie care a născut de curând sau una care alăptează se dovedește a prezenta riscuri pentru securitatea sau sănătatea acesteia ori poate avea repercusiuni asupra sarcinii sau alăptării, angajatorul urmează să ia măsurile necesare pentru ca, printr-o modificare tem­porară a condițiilor de muncă, să excludă influenta factorilor de risc asupra persoanelor menționate. Dacă modificarea condițiilor respec­tive de muncă nu este posibilă din motive obiective, acestor categorii de femei (femeii gravide, femeii care a născut de curând sau celei care alăptează) li se acordă o altă muncă, cu menținerea salariului mediu de la locul de muncă precedent.

Dispoziția alin. (5) al aceluiași art. 250 din Codul muncii dispune că „Până la soluționarea chestiunii privind acordarea unei alte munci în conformitate cu alin.(2)–(4) sau în cazul în care schimbarea locului de muncă nu este posibilă din motive obiective, femeile gravide, femeile care au născut de curând şi cele care alăptează vor fi scutite de înde­plinirea obligațiilor de muncă, cu menținerea salariului mediu pentru zilele pe care nu le-au lucrat din această cauză”.

Drepturi legate de catastrofa de la Cernobîl

Care este dreptul unei persoane care a avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl, în cazul în care, din lipsă de posibilități, nu i s-a acordat bilet de tratament?

Andrei Bordeianu, Chișinău

Drepturile persoanelor care au avut de suferit de pe urma catas­trofei de la Cernobîl sunt determinate de Legea privind protecția so­cială a cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl nr. 909 din 30.01.1992. Aceste persoane, potrivit art. 7 din legea respectivă, au dreptul inclusiv de a fi asigurate anual, peste rând, cu bilete gratuite (în cazul indicațiilor medicale) la instituțiile balneo-sanatoriale. În cazul în care nu există posibilitatea acordării de bilete, persoanele respective au dreptul de a primi o compensație bănească în mărimea costului mediu al biletului, în condițiile stabilite de Guvern.