Schimb de practici inovative și experiență sindicală, la Baku

  • 12 dec. 2018, 10:41
  • 395

Recent, în Baku, Azerbaidjan, a avut loc conferința regională cu genericul „Educația sindicală în Europa de Est și Asia Centrală: lecțiile învățate și direcțiile de dezvoltare”, organizată de OIM/ACTRAV și ITUC/PERC. La eveni­ment au fost prezenți reprezentanți ai sindicatelor din 10 țări.

Din partea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) au participat Lilia Franț, șefă a Departamentului organizare, educație și informare al CNSM, și Dorin Suruceanu, șef al Departamentului educație și cercetare din cadrul Institutului Muncii.

Evelin Tos, OIM/ACTRAV, expertul de bază al conferinței, a moderat ma­joritatea discuțiilor, de la prioritățile globale și regionale în educația sin­dicală la abordările inovative ale dezvoltării educaționale. Retrospec­tiva activităților din ultimii 10 ani a fost ghidată de Anton Leppik, iar prioritățile colaborării ulterioare – de Sergejus Glovackas. Vera dos Santos (ETUI), Yulia Simeonova (CITUB) și Do­rin Suruceanu (Institutul Muncii) au fost cei trei moderatori și formatori ai activităților în atelierele de lucru.

Practicile inovative prezentate și schimbul de experiență au fost apre­ciate la justa valoare de participanți. Un moment important al conferinței a vizat transformarea deciziilor strate­gice și politice în programe sindicale educaționale. Strategia educațională a fost abordată ca o condiție obli­gatorie pentru o activitate sindicală productivă și eficace.

Activitățile în grupuri au servit drept platforme de dezbateri, cafe­neaua sindicală a dat posibilitatea de a discuta într-o atmosferă neforma­lă problemele actuale ale educației sindicale, iar exercițiul interactiv TRIZ a readus participanții din zona de negație în cea de creație productivă.

S-a menționat că dezvoltarea educației sindicale are o creștere dinami­că în spațiul vizat. Totuși, e necesar de a asigura un dialog internațional constant pe această tematică, nu la un interval de 10 ani.