Sancțiuni mai dure pentru comisioane ascunse în contractele de credit

  • 4 iun. 2018, 10:10
  • 1 026

Sancțiunile aplicate în cazul încălcării cerințelor legislației privind contractele de credit pentru consumatori vor fi majorate. Parlamentul a votat săptămâna trecută în lectură finală un proiect de lege ce prevede modificarea Codului contravențional. 

Astfel, vor fi majorate de la 30 — 45 unități convenționale la 300-350 UC sancțiunile aplicate persoanei cu funcție de răspundere și de la 60 — 90 UC la 450-500 pentru persoanele juridice în cazurile:

1. neprezentării sau prezentării incomplete a informaţiei standard care trebuie inclusă în publicitate sau a informaţiei precontractuale referitoare la contractul de credit pentru consumatori

2. neincluderii în contract a informaţiilor standard obligatorii referitoare la contractul de credit pentru consumatori; sau

3. neinformării, în termen  de 7 zile calendaristice, despre respingerea cererii de creditare ca rezultat al consultării bazei de date, precum şi a identității acestei baze.

De asemenea, se vor majora de la 30 — 60 unități convenționale la 300-350 amenzile aplicate persoanei cu funcţie de răspundere și de la 120 – 180 până la 450-500 UC în cazul persoanei juridice pentru:

1. majorarea sau aplicarea nejustificată a comisioanelor, taxelor, altele decât cele prevăzute în contractul de credit; 

2. lipsa notificării în cazul modificării costurilor creditului potrivit condiţiilor contractuale; 

3. neindicarea în mod expres în contract a modului de calcul al dobânzii, cu precizarea periodicităţii şi/sau a condiţiilor în care survine modificarea ratei dobânzii flotante;

4. încălcarea cerinţelor privind stabilirea ratei dobânzii sau a regulilor de calculare a dobânzii anuale efective pentru contractele de credit pentru consumatori, precum şi calculul incomplet sau eronat al acesteia.

De asemenea, documentul prevede instituirea dreptului organului de control de a efectua verificări inopinate a aspectelor ce țin de încălcarea prevederilor Legii privind contractele de credit pentru consumatori. 

O altă prevedere importantă se referă la  faptul că în contractele de credit vor fi stipulate clauze ce ţin de dobânda anuală efectivă şi valoarea totală plătibilă de consumator. Menționarea acestor prevederi contractuale va avea ca efect analiza mai minuţioasă de către consumator şi, respectiv, stabilirea costurilor totale care vor fi suportate în urma contractării creditului.

Proiectul de lege a fost elaborat în scopul îmbunătățirii cadrului legal privind protecția beneficiarilor de împrumuturi, acordate de organizațiile din sectorul nebancar.