Rezidenții parcului IT sunt nemulțumiți că, pe lângă impozit, trebuie să achite și alte taxe

  • 24 aug. 2018, 15:35
  • 580

Rezidenții ”Moldova IT Park” spun că, pe lângă impozitul unic de 7 la sută din venit, așa cum au promis autoritățile, sunt nevoiți să achite și taxe suplimentare. Informația a fost prezentată într-o ședință organizată la Guvern.

De asemenea, reprezentanții companiilor IT menționează că întâmpină și alte dificultăți. Printre acestea: pregătirea insuficientă a cadrelor la facultățile IT, exodul de oameni, asigurarea nesatisfăcătoare cu plăți sociale a angajaților. În context, antreprenorii au venit cu propuneri de îmbunătățire a activității parcului, și anume organizarea schimbului de experiență cu administrațiile companiilor străine și asigurarea accesului la platforme pentru plăți internaționale.

Conform unui comunicat difuzat de Guvern, premierul s-a arătat nemulțumit de situația creată și a cerut instituțiilor responsabile să remedieze problema. ”Mă deranjează că am convenit una și acum văd absolut altceva. Nu pot înțelege pentru ce avem minister, ministru, secretar de stat și administrator al parcului? Dacă voi nu puteți să vă faceți treaba, nu o mai faceți. Vreau o clarificare astăzi – să văd absolut toate neajunsurile care sunt”, a subliniat Pavel Filip.

De la începutul anului, 255 de companii au aderat la primul parc IT din țara noastră –”Moldova IT park”, dintre care 80 de companii sunt cu capital străin, din 22 țări. Autoritățile anunță că exportul de produse și servicii IT a ajuns anul trecut la aproape 100 milioane de dolari, iar veniturile prognozate pentru anul curent sunt de 1,75 miliarde de lei. În industria IT sunt angajate circa 4.000 de persoane, cu un salariu mediu lunar de peste 22 mii de lei.