Promovarea plăților electronice. Ce măsuri ar putea fi luate?

  • 26 oct. 2018, 15:32
  • 1 448
  • 5

Autoritățile vor să promoveze plățile electronice și să reducă ponderea banilor cash în economia națională. În cadrul unei ședințe a Consiliului Economic au fost propuse mai multe măsuri mai multe măsuri. Printre acestea, micșorarea comisionului pentru plățile cu cardul, achitarea salariilor și plăților sociale pe card, negocierea unor tarife mai mici pentru Republica Moldova din partea prestatorilor sistemelor de plăți electronice internaționale.

De asemenea, se propune aprobarea stimulentelor fiscale pentru plățile electronice, dezvoltarea sisteme naționale de plăți electronice și stimularea implementării soluțiilor private de plăți electronice. Propunerile urmează să fie înaintate Secretariatului Consiliului Economic și, ulterior, primului ministru.

Experții spun că în economia națională circulă mulți bani cash. Salariile, în multe cazuri, sunt achitate în numerar, iar în multe magazine, în special în sate, nu există posibilitatea de a achita cu cardul bancar.

Conform datelor oficiale, doar unul dintre doi locuitori din Republica Moldova deține card bancar. Astfel, în prezent, în țară sunt puse în circulație 1,8 milioane de carduri bancare, adică cu 60 la sută mai multe de cât anul trecut. În schimb, datele înregistrate în țările europene arată că un locuitor deține, în medie, patru carduri bancare.

Autoritățile mai spun că dacă anterior cetățenii Republicii Moldova imediat după primirea salariului mergeau la bancomat pentru a retrage banii, acum se observă o dinamică inversă, tot mai mulți oameni achită cu cardul produsele cumpărate în magazine. Totuși, experții afirmă că în țara noastră, achitările cu cardul bancar sunt mai scumpe decât cele în numerar. Situația fiind opusă celei din statele europene, unde pentru că achită cu cardul bancar, persoana poate să primească și o reducere a prețului.