Proiectul privind munca zilieră, anunțat ieri, a fost deja aprobat de Comisia protecție socială în Parlament

  • 23 nov. 2017, 10:24
  • 819

Ieri, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari, anunța despre discuțiile pe marginea unui proiect de lege care va aduce în albia legalului munca prestată cu ziua de către moldoveni. Astăzi, un proiect în acest sens a și fost deja aprobat de către Comisia protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului, în prima lectură.

Potrivit proiectului, un lucrător zilier poate desfășura activități pentru acelaşi beneficiar nu mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic, iar timpul de muncă nu va depăşi 40 de ore pe săptămână. Autorii proiectului propun ca plata pentru activitatea zilierului să aibă loc la sfârşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre beneficiar şi zilier.

Totodată, zilierul are obligaţia de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale și de asistență medicală obligatorii, în bază de contracte individuale încheiate cu Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Conform proiectului de lege, beneficiarul va fi obligat să întrețină un Registru de evidență a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activității acestora, iar, ulterior, să transmită extrasul din Registru Inspectoratului teritorial de muncă.

Proiectul are drept scop diminuarea fenomenului de ocupare informală a forţei de muncă în agricultură, legiferarea raporturilor de muncă temporare ale zilierilor, asigurarea drepturilor şi obligaţiilor angajatorului faţă de zilier şi reglementarea modului de activitate al zilierilor.

Potrivit autorilor proiectului, 30% din populația ocupată a țării este încadrată în activități cu caracter ocazional, dintre aceștia 70% sunt implicați în lucrări agricole.

Bani.md amintește că ieri, după ședința săptămânală a Partidului Democrat din Moldova, Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al PD, a anunțat că în cadrul formațiunii s-a discutat despre un proiect de lege legat de munca zilieră.