Proiectul legii tichetelor de masă, votat în prima lectură

  • 10 iul. 2017, 10:03
  • 1 649

Mult-discutatul proiect ce se referă la acordarea tichetelor de masă salariaților a fost votat în prima lectură în cadrul ședinței Parlamentului din 7 iulie curent.

Proiectul legii prevede că angajatorii sunt în drept să acorde salariaților o alocație individuală de hrană, sub forma tichetelor de masă, achitând operatorului valoarea nominală a acestora, care consituie pentru o zi lucrătoare 45 de lei. 

Subiectul tichetelor de masă nu este unul nou, tichetele sunt cunoscute în UE și în foarte multe state occidentale. Un foarte bun exemplu în ceea ce privește funcționarea sistemului tichetelor de masă îl avem chiar în România, a menționat Președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Sitemul funcționează destul de simplu. Tichetele pot fi atât în formă electronică, cât și pe hârtie cu anumite semne distinctive și de protecție. Întregul sistem presupune 4 jucători: operatorul sistemelor de masă, angajatorii, angajații – beneficiarii și societățile de alimentare publică – cantinele și restaurantele, a adăugat raportorul.

Proiectul mai prevede că valoarea nominală a unui tichet de masă se va indexa anual, dacă va fi cazul, proporțional cu rata inflației stabilită pe țară pentru lunile ianuarie-decembrie din anul precedent.

Tichetele de masă vor fi acordate doar pentru zilele lucrate efectiv pe parcursul lunii. Adică, salariatul nu va primi tichete pentru zilele în care a fost în concediu anual sau medical sau pentru zilele în care s-a aflat în deplasare de serviciu.

Referitor la regimul fiscal în cadrul raporturilor dintre operatori și angajatori, în proiect se specifică faptul că în cadrul procesului de emitere, acceptare și rambursare a tichetelor, controlul asupra legislației fiscale, precum și a legislației cu privire la contribuțiile de asigurare sociale de stat și primele de asigurare medicală, va fi exercitat de Serviciul Fiscal de Stat.

Totodată, cheltuielile aferente acordării tichetelor de masă suportate de către angajator și remunerația pentru imprimare, sunt deductibile în scopurile impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător. 

Angajatorii vor procura tichetele de masă de la un operator ce va fi selectat în comun cu organizația sindicală sau cu reprezentanții salariaților. 

Tichetul de masă se oferă angajaților ca un supliment la salariu și se interzice în mod expres reducerea din salariu la acordarea tihcetului de masă. Acest supliment este neimpozabil, a specificat autorul. 

Nu excludem ca în anul 2018 să avem primele categorii de angajați care să beneficieze de tichetele de masă, a mai adăugat Andrian Candu.