Primăria Capitalei a acordat privilegii unor companii de publicitate și le-a discriminat pe altele

  • 14 aug. 2018, 16:21
  • 398

Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare a Consiliului municipal Chișinău a încălcat Legea concurenței atunci când a refuzat să prelungească autorizațiile de construire și amplasare a publicității exterioare  pentru întreprinderile ”Cașalot” SRL și ”Varo-Inform” SRL.

Consiliul Concurenței a decis că au fost încălcate prevederile art. 12 alin. (1) lit. a) al Legii concurenței, conform cărora sunt interzise orice acţiuni sau inacţiuni ale autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale sau locale care restrâng, împiedică sau denaturează concurenţa, precum limitarea drepturilor întreprinderilor de procurare ori comercializare.

De asemenea, Consiliul a calificat acțiunile Primăriei municipiului Chișinău în persoana primarului general, manifestate prin anularea ilegală a Autorizațiilor de construire și amplasare a publicității exterioare întreprinderilor ”Cașalot” SRL, ”Standart” SRL, ”Varo-Inform” SRL, drept încălcare a acelorași prevederi legale.

Totodată, autoritatea anticoncurență a decis că primarul a încălcat legea atunci când a dispus demolarea dispozitivelor de publicitate ale întreprinderii ”Cașalot”.

Concomitent, a calificat acțiunile Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare a Consiliului municipal Chișinău și a Primăriei municipiului Chișinău în persoana primarului general, manifestate prin acordarea de privilegii întreprinderilor ”Pro Fortes” SRL, ”IT-Micro” SRL, ”Aldora Art” SRL, neprevăzute de legislație, drept încălcare a prevederilor art. 12 alin. (1) lit. b) al Legii concurenței, potrivit cărora sunt interzise orice acţiuni sau inacţiuni ale autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale sau locale care restrâng, împiedică sau denaturează concurenţa, precum stabilirea de condiţii discriminatorii sau acordarea de privilegii pentru activitatea întreprinderilor, în cazul în care acestea nu sunt prevăzute de lege.

În rezultat, Consiliul a cerut Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare și Primăria municipiului Chișinău ca până în data de 1 septembrie să înceteze practicile anticoncurențiale constatate.

La sfârșitul anului 2016 compania ”Cașalot” SRL s-a plâns la Consiliul Concurenței că Primăria municipiului Chișinău îi limitează drepturile de activitate pe piața publicității exterioare. Potrivit plângerii, acțiunile ilegale ale administrației publice locale din capitală constau în:

  • neprelungirea neîntemeiată a autorizațiilor de construire și amplasare a publicității exterioare;
  • anularea ilegală a autorizațiilor;
  • demontarea ilegală a dispozitivelor de publicitate;
  • atitudinea preferențială față de unii subiecți de pe piața respectivă.