Polița de asigurare medicală: cine poate beneficia de reducere și cu cât

  • 28 mar. 2019, 11:20
  • 798

Conform Legii fondurilor asi­gurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2019, nr. 301 din 30.11.2018, prima de asigurare obligatorie de asistentă medicală în formă de contribuție procentu­ală la salariu şi la alte recompense pentru 2019 este stabilită la 9% (4,5% angajat + 4,5% angajator), la nivelul anului 2018.

Prin derogare de la această prevedere, prima de asigurare obligatorie de asistență medi­cală calculată în sumă fixă, este stabilită de asemenea la nivelul anului 2018, în mărime de 4056 de lei pentru o serie de catego­rii de plătitori prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr. 1593/2002 cu privire la mărimea, modul şi ter­menele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Totodată, unele categorii de persoane pot procura polița de asigurare obligatorie de asistență medicală cu reducere.

Astfel, proprietarii de terenuri cu destinație agricolă, cu excepția grădinilor şi loturilor pentru le­gumicultură, indiferent de fap­tul dacă au dat sau nu aceste terenuri în arendă sau folosință pe bază de contract, au dreptul, până la 31 martie curent, la o reducere cu 75 la sută din suma poliței stabilită în mărime fixă, adică vor procura-o cu doar 1014 lei.

Persoanele fizice care desfă-șoară activități independente în domeniul comerțului cu amă­nuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, au dreptul la o reducere cu 60% din suma poliței. Aceste categorii vor procura polița, până la 31 martie, cu 1622,40 lei.

Alte categorii de plătitori, cum ar fi:

  • fondatorii de întreprinderi in­dividuale;
  • persoanele fizice care iau, pe bază de contract, în arendă sau folosință terenuri cu destinație agricolă, cu excepția grădinilor şi a loturilor pentru legumicultură;
  • titularii de patentă de între­prinzător; persoanele fizice care dau în arendă unități de transport, încăperi, utilaje şi alte bunuri ma­teriale, cu excepția terenurilor cu destinație agricolă și a grădinilor şi loturilor pentru legumicultură;
  • cetățenii Republicii Moldo­va care nu sunt angajați şi care nu fac parte din nici una din ca­tegoriile enumerate şi nu sunt asigurați de Guvern, dar care fac dovada aflării în țară pentru cel puţin 183 de zile (pe parcursul anului bugetar), precum și străi­nii cărora li s-a acordat dreptul de ședere provizorie pe teritoriul Re­publicii Moldova pentru reîntregi­rea familiei, pentru studii, pentru activități umanitare sau religioase şi care nu sunt angajați, dacă tra­tatele internaționale nu prevăd altfel, până la 31 martie 2019, au dreptul la o reducere a poliței cu 50 la sută, adică vor achita polița cu 2028 de lei.