Pedagogii din grădiniţe, din şcoala primară şi gimnaziu, remunerați la fel

  • 30 ian. 2020, 8:39
  • 794

În anul curent, salariile angajaţilor din sfera bugetară se vor majora de la 8 la 60 la sută, conform unor calcule ale Ministerului Finanţelor, a anunţat Sergiu Iurcu, şef adjunct al Departa­mentului protecţie social-economică al CNSM, în cadrul Campaniei „În di­alog cu avocatul sindicatelor”, care a ajuns recent la Ialoveni.

Potrivit sursei citate, valoarea de referin­ţă de bază a salariului a fost majorată de la 1500 la 1650 de lei. Pentru unele categorii de salariaţi, cum ar fi judecătorii, această valoare de referinţă a rămas la nivelul anu­lui 2019, de 2600 de lei.

„La solicitarea Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei şi a Confederaţiei Na­ţionale a Sindicatelor din Moldova, au fost egalate clasele de salarizare pentru cadrele didactice care activează în grădiniţe, învă­ţători care lucrează cu clasele primare şi profesori care predau în gimnaziu. Dacă, anterior, ei erau încadraţi în clasele de sa­larizare 52, 54 şi 56, acum sunt în aceeaşi clasă de salarizare – 56. Odată cu imple­mentarea modificării respective, lefurile cadrelor didactice de la instituţiile de edu­caţie timpurie şi ale celor care predau ele­vilor din clasele primare vor fi mai mari”, a precizat Sergiu Iurcu.

Potrivit sursei citate, au fost majorate clasele de salarizare şi pentru personalul auxiliar, care activează în sfera învăţămân­tului, cum ar fi dădacele, bucătăresele, astfel că şi aceste categorii de angajaţi vor avea salarii mai mari.

Scopul urmărit este de a elimina discrepanţa mare dintre salariile șefilor şi ale executanților

De asemenea, au fost efectuate modifi­cări privind salarizarea angajaţilor din ser­viciul public, pentru a elimina discrepanţa dintre salariile personalului de conducere şi ale personalului executant.

Au fost majorate clasele de salarizare şi pentru angajaţii caselor teritoriale de asigurări sociale, pentru că anterior era o diferenţă mare între lefurile angajaţilor CNAS şi retribuţiile salariaţilor caselor teri­toriale de asigurări sociale.

Sergiu Iurcu a relevat că, la insistenţa sindicatelor, în Legea nr.156 privind pensii­le de asigurări sociale de stat au fost intro­duse clauze privind recalcularea pensiilor pentru salariaţii care continuă să activeze după atingerea vârstei de pensionare.

Astfel, perioada de reexaminare a pen­siilor a fost redusă din anul 2027 până în anul 2023. Din 1 iulie anul curent, vor fi recalculate pensiile angajaţilor care au ac­tivat peste 10 ani după atingerea vârstei de pensionare şi s-au pensionat în anul 1999. De la 1 ianuarie 2021, vor fi reexaminate pensiile persoanelor care activează de la șapte la 10 ani după atingerea vârstei de pensionare, din anul 2022 – de la cinci la şapte ani.

Propuneri ale sindicatelor, acceptate de guvernare

„La propunerea sindicatelor, pensiile se vor indexa de două ori pe an, la 1 aprilie şi la 1 octombrie, această propunere este stipulată şi în Strategia CNSM. Totodată, la propunerea CNSM, posibilitatea de a pri­mi pensia soţului/soţiei, în cazul în care el sau ea a decedat după ce a ieşit la pensie, de exemplu, a ieşit la pensie la 63 de ani, şi la 65 de ani a decedat, soţul/soţia care este încă în viaţă va beneficia de o indem­nizaţie încă doi ani după moartea soţului. Mamelor care se aflau în concediu de în­grijire a copilului li se luau în calcul peri­oada respectivă drept stagiu de cotizare, luându-se în consideraţie salariul minim, dar pe viitor li se va lua în calcul salariul mediu prognozat pe perioada respectivă”, a punctat Sergiu Iurcu.

Consilierul preşedintelui CNSM, Vasile Patraşcu, a ţinut să menţioneze că lideri sindicali sunt membri ai mai multor gru­puri de lucru din cadrul Ministerului Să­nătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Însă uneori propunerile sindicaliştilor nu sunt acceptate de Guvern, pe motiv că în buget nu ar fi destui bani.

Consultaţiile au fost oferite gratuit membrilor de sindicat.