Noile modificări fiscale, discutate de autorităţi şi mediul de afaceri

  • 15 aug. 2019, 11:39
  • 600

Revenirea la cota TVA de 10 la sută, eliminarea impozitelor pentru tichetele de masă şi promovarea măsurilor de susţinere a businessului mic şi mijlociu - sunt principalele doleanțe ale antreprenorilor, care au avut astăzi o discuţie cu ministrul Finanţelor. Natalia Gavriliţa i-a asigurat pe reprezentanţii mediului de afaceri că vor fi întreprinse măsuri pentru promovarea unei politici fiscale echilibrate, relatează Mesager.

„E o problemă acută de cadre în Republica Moldova şi orice agent se străduie cu toată puterea şi cu toată voinţa să atragă angajaţii noi. E o problemă mare pentru că din punct de vedere fiscal sunt multe cheltuieli suportate de către întreprindere nu sunt deductibile în scopuri fiscale”, a opinat Eugeniu Baran, reprezentant companie.

„Statul ar trebui să acorde mai multă atenţie la momentul actual businessului mic şi mijlociu, ar fi binevenite nişte vacanţe fiscale, ar fi binevenite nişte suporturi din partea statului, încurajarea calificării tineretului”, susţine Ludmila Garabas, reprezentantă a unei companii.

„În ultimii ani, 2017 - 2018 s-au închis 16000 de companii. Şi dacă noi o să mergem în acest ritm nu va avea cine să plătească împrumuturile pe care le luăm noi şi le negociem cu FMI, că achită bugetul de stat, dar contribuţii la bugetul de stat fac companiile”, afirmă Sergiu Harea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie.

Ministrul Finanţelor, Natala Gavriliţa, i-a asigurat pe antreprenori că vor fi luate măsuri pentru promovarea unei politici fiscale echilibrate.

„Vom face grupuri de lucru, de discuţie, pentru a ne asigura că promovăm o politică fiscală echilibrată ce este menită nu doar să aducă şi să mobilizeze resurse în buget, dar şi să investească în creşterea economiei. Trecem într-un regim de normalitate, într-un regim unde vom discuta ce îmbunătăţiri putem face în politica fiscală”, a menţionat Natalia Gavriliţă.

Iar şeful statului, Igor Dodon a declarat noile modificări fiscale, coordonate cu FMI ar putea fi renegociate în următoarele cinci luni. Potrivit Radio Moldova Actualităţi, Igor Dodon a declarat că proiectul de lege ce modifică mai multe prevederi inclusiv cea de mărire a TVA- ului urmează să fie implementat după mai multe discuţii şi negocieri şi acest lucru nu se va întâmpla imediat.

Subiectul privind creşterea TVA-ului de la 10 la 20 de procente pentru sectorul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), a fost discutat şi în cadrul Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe. Ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţă, susţine că actuala guvernare este nevoită să dubleze TVA-ul, pentru că în caz contrar Fondul Monetar Internaţional nu va debloca finanţarea pentru Republica Moldova. Subiectul a stîrnit discuţii aprinse în cadrul Comisiei de profil. Deputatul democrat, Vladimir Cebotari a votat împotriva dublării TVA-ului pentru sectorul HoReCa şi a menţionat că în aceste condiţii mulţi agenţi economici din domeniul HoReCa vor fi nevoiţi să îşi sisteze activitatea.

Şi fostul premier Pavel Filip a comentat în această dimineaţă pe pagina sa de facebook acest subiect. Potrivit lui, au fost înregistrate vânzări mai mari pentru sectorul HoReCa după ce s-a decis anul trecut să scadă TVA-ul pentru acest domeniu, la fel şi în sectorul IT.

Săptămâna trecută Guvernul a decis eliminarea scutirii personale pentru cei care au venituri mai mari de 360 de mii de lei pe an. De asemenea, Cabinetul de miniştri a decis majorarea cotei TVA pentru sectorul HoReCa, de la 10 la 20 la sută şi impozitarea tichetelor de masă. Prevederile vor intra în vigoare doar dacă vor fi aprobate de Legislativ.