Munca în tura de noapte: ce spune Codul muncii

  • 9 mar. 2017, 16:25
  • 13 818
  • 14

Mulți salariați din Moldova își desfășoară activitatea fie în totalitate, fie partial, în timpul nopții. Comparativ cu majoritatea angajaților care muncesc ziua, munca de noapte implică anumite riscuri. Dacă în alte state, un salariat poate munci noaptea o perioadă limitată de timp, în Republica Moldova, Codul muncii nu specifică cât timp are voie un angajat să muncească doar noaptea. Cei care se avântă să lucreze după ora 22:00 trebuie să știe că legea prevede un program de muncă mai scurt decât cel obișnuit, dar și o altă schemă de remunerare.

Potrivit legislatiei, munca de noapte se consideră între orele 22:00 și 06:00, și se reduce cu o oră. Durata schimbului de noapte nu se reduce pentru salariații pentru care este stabilit în contract un program mai scurt, dar și pentru persoanelor angajate special pentru munca de noapte. Angajații trebuie să știe că, dacă într-o perioadă de jumătate de an, muncesc cel puțin 120 de ore, vor trebui să facă investigații medicale, care vor fi plătite de către angajator. Prin urmare, angajatorul este obligat să trimită angajații săi pentru a trece un examen medical.

Codul muncii mai spune că angajatorii nu au voie să încheie contracte pentru munca în tura de noapte cu persoane care nu au atins majoratul, cu femei însărcinate sau aflate în concediul postnatal, precum și cu persoane cărora munca de noapte le este contraindicată din punct de vedere medical. Persoanele cu nevoie speciale, părinții care au copii până la șase ani sau salariații care îngrijesc un membru de familie bolnav pot munci noaptea numai cu acordul lor scris. În caz de refuz, angajatorul este obligat să informeze despre decizia sa în scris.

În același timp, atât angajații, cât și angajatorii trebuie să știe că munca de noapte este plătită suplimentar. Codul muncii spune că în acest caz se slabilește un adaos în mărime de cel puțin jumătate din salariul stabilit pentru orele de muncă.