Moldovenii ar putea ieși la pensie mai târziu

  • 11 nov. 2016, 18:34
  • 7 004
  • 14

Vârsta de pensionare a moldovenilor urmează să fie majorată. Asta în contextul în care Guvernul Republicii Moldova şi-a asumat faţă de Fondul Monetar Internaţional obligaţia de a implementa reforma actualului sistem de pensii din ţară.

Sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii poate fi asigurată din contul majorării vârstei de pensionare, precum şi al indexării mai sistematice a pensiilor, în locul actualului sistem de indexare ad-hoc, se spune în scrisoarea pe care reprezentanţii guvernului şi ai Băncii Naţionale a Moldovei au adresat-o către conducerea FMI.

Potrivit autorităţilor, în prezent, se efectuează analiza multilaterală a actualului sistem de pensionare, bazat pe principiul distribuţiei (pay-as-you-go).

Anterior, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional în Moldova, Armine Khachatryan, a menţionat că FMI optează pentru promovarea reformei sistemului de pensii şi este dispus să o susţină, în comun cu Banca Mondială şi alţi donatori. Ea a specificat că reforma sistemului de pensii este necesară în Moldova, ţinând cont de nivelul foarte mic (1,3) al raportului dintre numărul de cetăţeni asiguraţi care lucrează şi numărul de pensionari în favoarea cărora achită cotizaţiile aceşti cetăţeni angajaţi.

Această situaţie va continua să se înrăutăţească în contextul migraţiei de muncă, precum și al îmbătrânirii în continuare a populaţiei.

Astfel, vârsta de pensionare pentru bărbaţi şi femei urmează să fie majorată, cu indexarea ulterioară în baza modificărilor în durata vieţii. Pentru persoanele care practică activitate de antreprenoriat şi pentru cele ocupate în agricultură, trebuie coordonată mărimea pensiei cu nivelul veniturilor declarate în scopul impozitării, nu de la o oarecare sumă minimă, stabilită în mod arbitrar. În afară de aceasta, trebuie îmbunătăţiţi indicii nivelului de cotizaţii la fondul de pensii.

„Aceste reforme nu pot fi realizate momentan. Este necesar ca autorităţile să-şi asume angajamente pentru implementarea lor, iar donatorii, inclusiv FMI, BM şi alţii, îşi vor asuma susţinerea acestor reforme”, a spus Armine Khachatryan.

Autoritățile au anunțat că reformarea sistemului de pensii din Republica Moldova va începe din 2017.