Moldova introduce un control și o monitorizare stricte a calității benzinei și motorinei vândute

  • 24 feb. 2019, 12:49
  • 611

Începând cu 24 februarie, Moldova introduce un control și o monitorizare stricte a calității benzinei și motorinei vândute, conform standardelor UE.

Aceasta include o hotărâre aprobată de guvern de modificare a mai multor decizii anterioare, publicata în Monitorul Oficial.

Documentul stabilește: specificațiile tehnice pentru benzină și motorină, care garantează conformitatea combustibilului de standardele europene vândut în Moldova; implementarea unui sistem de monitorizare a calității benzinei și a motorinei în conformitate cu cerințele legislației UE și respectarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere. Conform modificărilor, importul, depozitarea și vânzarea de benzină cu tetraetil de plumb va fi interzisă în Moldova.

Pe piața Moldovei vor fi permise numai benzină și motorină, care corespund noilor caracteristici tehnice aprobate ale calității combustibilului. Importul, depozitarea și vânzarea aditivilor absorbanți și halogenați pentru combustibili și uleiuri vor fi interzise.

Principalele produse petroliere și gazul lichefiat destinate depozitării și comerțului cu ridicata vor trebui să fie acceptate și depozitate în spații specializate de depozitare construite în conformitate cu documentația de proiect, convenite cu toate organizațiile interesate și aprobate de stat pentru evaluarea impactului asupra mediului. Se convine că Ministerul Economiei și Infrastructurii va fi responsabil de sistemul de control al benzinei și motorinei și va aproba, de asemenea, un plan național de eșantionare.

Activitățile de eșantionare vor fi efectuate de organismele de control recunoscute de Ministerul Economiei și Infrastructurii. Importatorii și comercianții cu amănuntul de benzină și motorină vor trebui să trimită trimestrial Ministerului Economiei și Infrastructurii pe hârtie și în format electronic informații privind cantitatea totală de benzină și motorină importată și introdusă pe piață.

Anual, până la data de 31 august, se va întocmi un raport anual cu date naționale privind monitorizarea calității benzinei și motorinei pentru anul calendaristic precedent, care conține: informații despre calitatea benzinei și motorinei; cantitatea totală de benzină și motorină vândută; cantitatea de benzină și motorină vândută pe regiuni.

Raportul va fi publicat pe site-ul Ministerului Economiei și Infrastructurii.