Modificarea Legii Bugetului pentru 2019, aprobată final de Parlament

  • 15 aug. 2019, 15:19
  • 395

Proiectul modificării Legii bugetului de stat pentru anul 2019 a fost votat de Parlament în lectură finală, fără întrebări sau critici, așa cum s-a întâmplat la examinarea proiectului în prima lectură.

Potrivit proiectului de lege, majoritatea veniturilor sunt acumulate din impozite și taxe, care alcătuiesc 63,9% sau peste 40 miliarde de lei. Contribuțiile și primele de aigurări obligatorii formează 29% din totalul veniturilor sau 18 miliarde de lei, cu aproape un miliard de lei mai mult. Alte venituri valorează aproape trei miliarde de lei, cu o reducere de 882 de milioane de lei față de bugetul aprobat. Potrivit proiectului de lege, aproape două miliarde de lei o constituie granturile sau 2,9% din totalul veniturilor la bugetul public național. 

În raportul prezentat de la tribuna Parlamentului, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Igor Munteanu a menționat că în urma ajustăprilor aprobate cheltuielile vor fi de peste 46 de miliarde de lei. Astfel, deficitul bugetar a fost estimat la aproape șase miliarde de lei, sau 2,9% din PIB.

Amintim că anterior, aceste modificări au fost criticate de democrați, care s-au arătat nemulțumiți de faptul că noua guvernare „a tăiat din programele bune pornite de PDM”. Astăzi democrații au cerut să fie chemat ministrul Economiei în plenul Parlamentului pentru a vorbi despre cum e implementat Programul „Drumuri bune”, inițiat de Guvernul Filip. Propunerea nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.