Mediul de afaceri propune modificarea Codului muncii. Se doresc reglementări noi

  • 6 oct. 2017, 17:08
  • 643

Asociația Investitorilor Străini propune modificarea Codului muncii, prin introducerea unui nou capitol în document, care să reglementeze munca prin agent de muncă temporară. Solicitarea a fost inclusă în cea de-a cincea ediție a Cărții Albe, elaborată de experții companiilor membre ale Asociației.

Prin urmare, se propune definirea noțiunii de muncă prin agent de muncă temporară. Această activitate ar urma să reprezinte ”munca unui salariat temporar care a încheiat un contract de muncă temporară cu un agent de muncă temporară și care este pus la dispoziția utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea și conducerea acestuia din urmă”. 

Agentul de muncă temporară se propune a fi o persoană juridică, autorizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care ar urma să încheie contracte de muncă temporară cu salariați temporari. Condițiile de funcționare a agentului de muncă temporară, cât și procedura de autorizare ar urma să fie stabilită prin hotărâre de Guvern.

În același timp, misiunea de muncă temporară, în opinia mediului de business, ar urma să fie acea perioadă de muncă, în care salariatul temporar este pus la dispoziție, pentru executarea unei sarcini precise și cu caracter temporar. Misiunea de muncă temporară ar urma să fie stabilită pentru un termen care nu poate mai mare de 24 de luni. Se propune ca durata misiunii de muncă temporară să poată fi prelungită pe perioade succesive care, adăugate la durata inițială a misiunii, nu poate conduce la depășirea unei perioade de 36 de luni.