Măsurile active de ocupare a forței de muncă, încurajate printr-un proiect de lege

  • 12 sept. 2016, 17:30
  • 903

Un proiect de lege ce are drept scop înlocuirea măsurilor pasive de ocupare a forţei de muncă cu cele active a fost înregistrat în Parlament. Prin elaborarea proiectului de lege privind sistemul asigurărilor pentru şomaj se urmăreşte stimularea angajatorilor, dar şi a angajaţilor pentru creşterea gradului de ocupare al forţei de muncă

Astfel, proiectul prevede ca, în funcție de situația de pe piața muncii, anual, să fie stabilite măsurile active ce vor fi finanțate pentru ca serviciile de stimulare a ocupării forței de muncă să fie eficiente. Necesitatea proiectului de lege are la bază mai mulţi factori, cum ar fi caracterul compensatoriu pe care-l are Legea pentru ocuparea forţei de muncă şi protecţia socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, care stimulează acordarea cheltuielilor pentru ajutor de şomaj şi alte alocaţii.

De asemenea, proiectul este impus şi de faptul că Legea cu privire la fondul de şomaj a RM este deja depăşită de situaţia creată, dar şi pentru că normele legale actuale nu stabilesc clar principiile şi formele de asigurare de şomaj, cât şi modul de utilizare eficientă a mijloacelor financiare destinate plasării mai rapide a şomerilor în câmpul muncii.

În acest sens, proiectul propune acordarea unei independențe financiare Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă. Resursele financiare ale ANOFM trebuie să fie orientate spre măsurile active de combatere a șomajului, pentru că în prezent, din cele nouă măsuri active prevăzute în lege (informarea și consilierea profesională, medierea muncii, organizarea târgurilor locurilor de muncă, asistență la angajare), sunt finanțate doar două.

Conform proiectului, pentru susținerea măsurilor pasive au fost redirecționate 65% din totalul costurilor politicilor de ocupare a forței de muncă, iar cheltuielile pentru măsurile active au constituit 35%.