Mai multe sporuri și adaosuri salariale pentru bugetari, inclusiv pentru judecători, ar putea fi anulate

  • 31 oct. 2018, 15:40
  • 1 076

Unele sporuri și adaosuri salariale ale bugetarilor, prevăzute de legislație, ar putea fi anulate. Autoritățile au propus pentru consultări publice un proiect de lege în acest sens.

Printre modificările propuse se regăsește și abrogarea prevederilor precum că membrii Consiliului Superior al Magistraturii detașați din rândul judecătorilor sunt salarizați la nivelul salariului de funcţie al judecătorului Curţii Supreme de Justiție, stabilit la art. 4 alin. (4) lit. a) din Legea privind salarizarea judecătorilor și procurorilor. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept titulari, cu excepţia persoanei alese în calitate de preşedinte al Consiliului, primesc o remunerare lunară în mărime de 2,4 salarii medii pe economie.

Documentul mai stabilește că din Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, se exclude norma precum că funcționarii publici beneficiază de plată dublă pentru munca prestată peste durata normală a timpului de muncă, în zilele de sărbătoare nelucrătoare şi/sau în zilele de repaus. Totodată, aceștia nu vor putea recupera timpul lucrat suplimentar.

De asemenea, se va exclude prevederea care se referă la stabilirea unui spor la salariul mediu de 35 la sută angajaților permanenți ai aparatului Comisiei Electorale Centrale pentru perioada electorală (alegeri parlamentare, alegeri prezidenţiale, alegeri locale generale, alegeri noi şi referendumuri republicane). Totodată, va fi abrogată prevederea care spune că salariul lunar al colaboratorului Centrului Național Anticorupție se constituie din salariul funcţiei, sporul pentru grad special, suplimentul la salariu, calculat în procente, pentru vechimea în muncă, pentru muncă în condiţii deosebite, din alte plăţi, sporuri şi recompense stabilite de legislaţie.

Potrivit documentului, Biroul permanent al Parlamentului nu va mai aproba condiții specifice de salarizare, iar din Legea cu privire la Procuratură se va aborga art. 60 care stabilește condițiile de salarizare a acuzatorilor de stat.

Alte modificări propuse pentru consultări stipulează că judecătorii, inclusiv cei de la Curtea Constituțională, deputații, angajații Fiscului, dar și alți bugetari, nu vor mai fi remunerați conform Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar sau a altor acte normative în domeniu, dar conform legislației privind sistemul de salarizare în sectorul bugetar.

Autorii proiectului spun că modificările urmează să fie făcute după intrarea în vigoare a sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar. Autoritățile menționează că noua legea oferă o viziune diferită asupra structurii sistemului de salarizare, stabilește drepturile salariale, condițiile de formare a salariului de funcție conform gradelor și treptelor de salarizare. La fel, Legea statuează că normele privind salarizarea personalului din sectorul bugetar țin în exclusivitate de legea respectivă și nu pot fi obiectul de reglementare al altor legi.