Fiindca clientii mananca putin si nu cer la pachet ce le-a ramas, restaurantele arunca in fiecare zi zeci de kilograme de mancare. Aceasta ar putea ajunge in aziluri sau cantine sociale, daca ar exista o lege care sa le permite proprietarilor de localuri sa o doneze. Consiliul economic pe langa prim-ministru, o institutie consultativa a guvernului, incearca sa gaseasca metode pentru reducerea risipei. Intre timp, localurile si-au gasit propriile solutii pentru a salva din bucatele inca proaspete.
Ceea ce ramane in farfuriile clientilor restaurantului se transforma zilnic in mancare pentru animale, transmite ProTV.
“Va uitati, e totul care mancam noi zi de zi. Daca ramane, de ce sa aruncam, dam la pasari, sa crestem un animal acasa.”
Dina Postolachi are o gospodarie la Ialoveni si vine zilnic in capitala ca sa lucreze. Nu pleaca cu mana goala acasa.
“- Pentru caine tinem, pentru pasari, animale. - Luati pungile si va duceti la microbuz. Nu se raspandeste miros? - Ne straduim sa nu miroase, punem mai multe pungi. - Cam cate pungi luati acasa in fiecare zi. - Cand si cum, depinde de clienti, cate o caldare jumate de fiecare.”
Proprietarul ii permite femeii sa ia resturile acasa, pe propria raspundere. E pacat de mancare, isi spun oamenii.
Dumitru Cebotarescu, proprietar local: “Din punct de vedere moral, este important ca sa avem grija ca bucatele sa ajunga pe masa la oameni si nu in groapa de gunoi, la putrezire.”
Si daca in localurile mai mici administratorii au grija sa rationalizeze portiile, in resturantele unde se organizeaza nunti sau cumetrii a doua zi raman kilograme de alimente inca bune de consumat.
Dumitru Cebotarescu, proprietar local: “S-ar putea de incurajat ca magazinele sa doneze aceste produse, cand au posibilitatea.”
Doar ca legea nu explica in ce conditii ar putea fi donate produsele. Discutia a ajuns si la Consiliul economic pe langa prim-ministru.
Ludmila Andronic, reprezentanta asociatiei producatorilor de bere: “De exemplu, vreo doi ani in urma eu eram gata sa duc frigidere la multe restaurante care au nunti si cumatrii, acolo unde raman tone de mancare. In orient se duc si iau mancare gratuita. Ce ne-au spus sefii de restaurante, tu ce vrei sa ne aresteze? Pentru ca vine comisia sanitara.”
Ne-a confirmat-o si Dan Mereacre, managerul unei baze de odihna.
Dan Mereacre, manager: “Ori clientul le ia in caserole, ambalaje sau containere acasa, pe cont propriu sau noi avem incheiat contract cu o ferma de porcine care vine si strange alimentele si le ia pentru folosinta proprie.”
In strainatate exista banci alimentare, iar produsele bune din magazine sunt salvate si donate azilurilor de batrani. Cum la noi nu exista un regulament pentru diminuarea risipei alimentare, fiecare administrator din industria HoReCa se descurca pe cont propriu.
In prezent se lucreaza la un proiect de lege in acest sens, iar responsabili sunt cei de la Ministerul Economiei si Agriculturii. Documentul trebuie sa stabileasca, pentru prima data in Moldova, cadrul juridic privind reducerea deseurilor alimentare.
Fiindca clientii mananca putin si nu cer la pachet ce le-a ramas, restaurantele arunca in fiecare zi zeci de kilograme de mancare. Aceasta ar putea ajunge in aziluri sau cantine sociale, daca ar exista o lege care sa le permite proprietarilor de localuri sa o doneze. Consiliul economic pe langa prim-ministru, o institutie consultativa a guvernului, incearca sa gaseasca metode pentru reducerea risipei. Intre timp, localurile si-au gasit propriile solutii pentru a salva din bucatele inca proaspete.
Ceea ce ramane in farfuriile clientilor restaurantului se transforma zilnic in mancare pentru animale, transmite ProTV.
“Va uitati, e totul care mancam noi zi de zi. Daca ramane, de ce sa aruncam, dam la pasari, sa crestem un animal acasa.”
Dina Postolachi are o gospodarie la Ialoveni si vine zilnic in capitala ca sa lucreze. Nu pleaca cu mana goala acasa.
“- Pentru caine tinem, pentru pasari, animale. - Luati pungile si va duceti la microbuz. Nu se raspandeste miros? - Ne straduim sa nu miroase, punem mai multe pungi. - Cam cate pungi luati acasa in fiecare zi. - Cand si cum, depinde de clienti, cate o caldare jumate de fiecare.”
Proprietarul ii permite femeii sa ia resturile acasa, pe propria raspundere. E pacat de mancare, isi spun oamenii.
Dumitru Cebotarescu, proprietar local: “Din punct de vedere moral, este important ca sa avem grija ca bucatele sa ajunga pe masa la oameni si nu in groapa de gunoi, la putrezire.”
Si daca in localurile mai mici administratorii au grija sa rationalizeze portiile, in resturantele unde se organizeaza nunti sau cumetrii a doua zi raman kilograme de alimente inca bune de consumat.
Dumitru Cebotarescu, proprietar local: “S-ar putea de incurajat ca magazinele sa doneze aceste produse, cand au posibilitatea.”
Doar ca legea nu explica in ce conditii ar putea fi donate produsele. Discutia a ajuns si la Consiliul economic pe langa prim-ministru.
Ludmila Andronic, reprezentanta asociatiei producatorilor de bere: “De exemplu, vreo doi ani in urma eu eram gata sa duc frigidere la multe restaurante care au nunti si cumatrii, acolo unde raman tone de mancare. In orient se duc si iau mancare gratuita. Ce ne-au spus sefii de restaurante, tu ce vrei sa ne aresteze? Pentru ca vine comisia sanitara.”
Ne-a confirmat-o si Dan Mereacre, managerul unei baze de odihna.
Dan Mereacre, manager: “Ori clientul le ia in caserole, ambalaje sau containere acasa, pe cont propriu sau noi avem incheiat contract cu o ferma de porcine care vine si strange alimentele si le ia pentru folosinta proprie.”
In strainatate exista banci alimentare, iar produsele bune din magazine sunt salvate si donate azilurilor de batrani. Cum la noi nu exista un regulament pentru diminuarea risipei alimentare, fiecare administrator din industria HoReCa se descurca pe cont propriu.
In prezent se lucreaza la un proiect de lege in acest sens, iar responsabili sunt cei de la Ministerul Economiei si Agriculturii. Documentul trebuie sa stabileasca, pentru prima data in Moldova, cadrul juridic privind reducerea deseurilor alimentare.