Guvernul respinge inițiativa deputaților de a acorda sporuri salariale unor angajați SIS: Este inadmisibil

  • 27 aug. 2017, 11:12
  • 1 559

La 12 iulie 2017, un grup format din 6 deputați: 3 neafiliați (Eugen Carpov, Mihaela Spatari, Octavian Grama), 2 democrați ( Eugeniu Nichiforciuc și Anatolie Gorilă) și un liberal reformator ( Roman Boțan); a venit cu inițiativa de a acorda sporuri salariale de 1,5 și 0,8 salarii medii lunare pentru ofițerii și subofițerii SIS.

Guvernul respinge inițiativa deputaților de a acorda sporuri salariale unor angajați SIS: Este inadmisibil

Potrivit notei infomative, proiectul are drept scop asigurarea personalului Serviciului de Informare şi Securitate cu salarii decente şi se impune ca o măsură menită să responsabilizeze şi să stimuleze ofiţerii de informaţii şi securitate.

Guvernul însă precizează că normele propuse favorizează unele categorii de subiecţi de drept, fiind discriminaţi alţi subiecţi aflaţi într-o situaţie juridică similară (personalul din autorităţile administraţiei publice, instituţiile şi organizaţiile finanţate de la bugetul public naţional), care, la fel, necesită o remunerare adecvată pentru exercitarea eficientă a atribuţiilor de serviciu.

„Considerăm că propunerile privind plata unui spor lunar în sumă de până la 1,5 şi 0,8 salariu mediu pe economie pentru eficienţa în asigurarea securităţii statului instituie o abordare nejustificată din perspectiva acordării unui spor pentru activitatea desfăşurată de către angajaţii acestei autorităţi publice, care sunt remuneraţi pentru atribuţiile de serviciu prestabilite”, se menționează în Hotărârea de Guvern.

Mai mult, cheltuielile presupuse de propunerea deputaților nu au fost prevăzute în Legea bugetului de stat pentru 2017.

Guvernul susține că la momentul actual promovarea unor măsuri de majorare a salariului, fără acoperire financiară, este inadmisibilă, întrucât FMI a stabilit pentru Republica Moldova  niște indicatori-țintă pe termen mediu, inclusiv pe limitarea volumului cheltuielilor de personal.

Totuși, propunerile prevăzute în proiectul respectiv urmează a fi examinate în cadrul reformei sistemului de salarizare a angajaţilor din sectorul bugetar.