Guvernul Republicii Moldova a stabilit cota pentru alcoolul etilic destinat producției farmaceutice

  • 19 mar. 2019, 16:54
  • 1 227

Guvernul Republicii Moldova a stabilit cota pentru alcoolul etilic destinat producției și utilizării farmaceutice în medicină la nivelul de 29,8 mii dal pentru anul curent.

Comparativ cu anul precedent (39,13 dal), acesta a fost redus cu aproximativ 23,8%.

Volumele de etanol aprobate de Cabinet pentru acest an sunt destinate utilizării în instituțiile medicale și în industria farmaceutică. În general, în cadrul cotei aprobate, 9 utilizatori vor primi alcool etilic în scopuri medicale - 8 companii și Centrul Național de Transfuzii de Sânge. În același timp, a fost aprobată o cotă de 10,08 mii de decalitri pentru câștigătorii licitațiilor publice centralizate, în concordanță cu necesitățile instituțiilor medicale și sanitare (5,72 mii dal - pentru SRL Distrimed și 4,36 mii dal - pentru ElaDum Pharma).

În general, cele mai mari cote de alcool etilic în 2019 au fost alocate ElaDumPharma (fostă Farmacia Cojusna) - 13,17 mii dal, SRL Distrimed - 5,72 mii dal, Eurofarmaco - 4,59 mii dal, întreprinderea RNP Farmaceutice - 2.86 mii dal, Flumed-Farm - 1.2 mii dal, Farmaco - 1.05 mii dal. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale notează că Centrul Național pentru Transfuzia de Sânge a solicitat în acest an o cotă pentru alcoolul etilic pentru producția farmaceutică și utilizarea în medicină cu 37,6% mai mult față de anul trecut, Euroopaso cu 5,4% mai mult, ElaDumPharma - cu 48,8%, Farmaprim - cu 7,1%, Farma Flumed - cu 53,7%. Creșterea cotei solicitate a ultimei companii se datorează planurilor sale de a exporta produse.

În același timp, ElaDumPharma a câștigat licitația publică centralizată pentru achiziționarea de medicamente în conformitate cu necesitățile instituţiile de sănătate. În același timp, cotele solicitate au fost reduse: Farmaco - cu 73,8% (reconstituirea întreprinderii și primirea permiselor repetate pentru producerea medicamentelor), RNP Pharmaceuticals - cu 54,5% (nu explică scăderea bruscă a cotelor solicitate).