Guvernul a aprobat planul de acțiuni pentru sporirea nivelului de ocupare a forței de muncă

  • 5 iul. 2017, 9:34
  • 797

Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței de astăzi, Planul național de acțiuni pe anul 2017 pentru implementarea Strategiei Naționale privind Ocuparea Forței de Muncă pe anii 2017-2021. Scopul documentului este identificarea acțiunilor prioritare pe piața muncii ce urmează a fi implementate în scopul sporirii nivelului de ocupare a forței de muncă.

Acțiunile incluse în Plan vor contribui la crearea oportunităților de angajare formală, non-discriminatorie și productivă, dezvoltarea capitalului uman pentru șanse sporite de angajare, guvernarea calitativă a pieții muncii și valorificarea potențialului migrației pentru dezvoltarea durabilă.

Astfel, odată cu implementarea Planului de acțiuni, vor fi soluționate un șir de probleme ale pieții muncii, cum ar fi: competivitatea joasă pe piața muncii, ponderea mare a șomerilor fără o calificare, nivelul de salarizare scăzut, dezechilibrul pe piața forței de muncă în aspect de mediu urban/rural, emigrarea forței de muncă și șomajul înalt în rândul tinerilor.

Costurile totale necesare realizării Planului de acțiuni vor fi acoperite din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale și din surse externe.

Menționăm că rata de ocupare în câmpul muncii pentru anul 2016 a populației a fost de 40,8%, iar rata șomajului la nivel de țară a înregistrat valoarea de 4,2%.

Planul național de acțiuni pe anul 2017 pentru implementarea Strategiei Naționale privind Ocuparea Forței de Muncă pe anii 2017-2021: