Economia Moldovei a început să duduie în cifre optimiste

  • 16 oct. 2018, 10:25
  • 2 210
  • 7

Economia Republicii Moldova a început să duduie în cifre optimiste, dar bunăstarea populației rămâne la un nivel scăzut. Migrația își menține trendul ca urmare a lipsei locurilor de muncă. Este opinia exprimată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” de către jurnalistul Victor Ursu.

Datele statistice arată o dinamică pozitivă, care se atestă în majoritatea sectoarelor economiei naționale. Sunt înregistrate creșteri în sectorul agricol și industrial, determinate de evoluțiile pozitive ale producției vegetale, intensificarea industriei prelucrătoare, precum și de creșterea cererii interne și externe. Comerțul interior cu bunuri și servicii înregistrează o evoluție pozitivă.

Economia Republicii Moldova continuă să fie preponderent una de consum cu stimularea importurilor. Ultimele date relevă o majorare a consumul final cu 3% în primul semestru al anului 2018, condiţionată, în general, de consumul final al gospodăriilor populaţiei, care a înregistrat o creștere de 3,8% și o contribuție la PIB de 3,3 p.p.

”Unul din factorii care a determinat această creştere a fost majorarea fondului de remunerare a muncii, dar și creșterea remiterilor populației, dar și de economia tenebră”, este de părere Victor Ursu.

Totodată, un indicator că economia Republicii Moldova bate pasul pe loc și arată bine doar în statistici este și volumul împrumuturilor acordate businessului. Creditarea economiei continuă să fie anemică, chiar dacă ratele dobânzii la credite sunt foarte joase. Soldul creditelor în economie la sfârșitul lunii august 2018 a fost mai mic decât nivelul înregistrat la sfârșitul lunii august 2017 cu 1%, constituind 38,2 miliarde de lei.

Victor Ursu spune că exporturile moldoveneşti şi-au menţinut tendinţa ascendentă înregistrată în anul trecut susţinută preponderent de performanţa sectorului agricol, dar şi de o cerere majorată din partea UE. Totodată sunt indicate şi anumite probleme. După o perioadă de cinci trimestre în care exporturile către ţările CSI au contribuit pozitiv la evoluţia exporturilor totale, în trimestrul II 2018 dinamica acestora a coborât, contribuind la temperarea ratei anuale a exporturilor.

La capitolul forţa de muncă, evoluţiile nu dau motive de optimism. În primul rând, pentru că numărul populaţiei ocupate a rămas la nivelul de la începutul anului precedent, în timp ce numărul şomerilor s-a diminuat, fapt ce a determinat o dinamică negativă a populaţiei economic active.

În concluzie, Victor Ursu spune că dincolo de cifre, în economie există încă destule probleme: productivitatea nu creşte, iar industria bate pasul pe loc. Economia rămâne strict dependentă de agricultură cu riscuri sporite pentru volumul producţiei în lipsa investiţiilor şi a pieţelor de comercializare a producţiei.

Emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.